Volledig scherm
Wachtrij voor de pont in Herwijnen met verkeer dat naar het zuiden wil. © Paul Driessen

Drukte door dichte A2: ‘Ze moeten gewoon een grotere pont nemen’

HERWIJNEN/ALEM - Topdrukte bij de veerdiensten die voor het tweede weekend op rij dienen als alternatief voor de dichte A2.  Automobilisten op weg naar het zuiden zijn meer tijd kwijt voor de oversteek van de Maas en Waal. Verslag vanuit de wachtrijen. ,,Tja, niks aan te doen.”

Peter Heufkens heeft net de boot gemist. De slagboom van de veerdienst tussen Herwijnen en Brakel sluit voor zijn neus. Hij zal nóg een kwartier moeten wachten om de Waal over te steken naar het zuiden. ,,Ze moeten gewoon een grotere pont nemen”, grapt hij maar. Het weer is te mooi om te klagen over een halfuur vertraging, vindt Heufkens. 

Hij weet ook waarom het zo druk is: voor het tweede weekend op rij is een deel van de A2 in zuidelijke richting dicht voor asfaltonderhoud tussen Deil en Empel. ,,Ik zag op mijn telefoon dat het op de A27 ook vast staat, voor de brug bij Gorinchem, daarom pak ik de pont.” De tekkels op de achterbank keffen als hun baasje eindelijk mag gaan rijden. 

Giulio Dioguardi is bijna aan de beurt. Hij staat met rode wangen buiten zijn warme auto te wachten. De twintiger heeft vanochtend zijn ouders naar Schiphol gebracht en merkt dat de terugreis naar het zuiden stukken stroever gaat. ,,Mijn navigatie werkt niet echt mee. Die gaf eerst aan de A2 open is, daarna stuurde ie me binnendoor. Zat ik ineens ergens in Leerdam. Toen ie me naar Gorinchem wilde sturen, ben ik zelf maar de bordjes voor de pont gaan volgen.” Ook Dioguardi wacht ongeveer een halfuur tot hij over mag varen.  ,,Tja, niks aan te doen.”

Quote

Mijn navigatie werkt niet echt mee

Giulio Dioguardi, Automobilist

Pontwachter

Pontwachter Kees den Uijl wijst hem zijn plek en int het geld. ,,We zijn dit weekend met z’n tweeën op het dek, door de drukte. We hebben alles onder controle.” Die rust straalt hij uit, de medewerker van veerdienst Riveer die reizigers vooraf al waarschuwde voor vertraging. Naar het zuiden is het elke tocht volle bak, met de maximale achttien auto’s die erop kunnen. Terug naar Herwijnen is de pont op een paar wagens, motoren en fietsers na leeg. 

Dat is net zo bij de oversteek tussen Alem en Maren-Kessel, waar slechts twaalf wagens tegelijk op de pont passen. Voordeel: de rivier is smaller dus de tocht duurt minder lang. In Alem gaat de stoet met wachtende automobilisten nog net niet het hoekje om. Een vader helpt eerst zijn peuter en daarna zichzelf aan een lege blaas in het ‘hoge kriebelgras’. Het doet zijn geduld geen goed; na een halfuur draait hij zijn auto uit de rij en rijdt hij noordwaarts weg. 

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Vracht van Maarten van Lith, die van Alem naar Maren-Kessel wil. © Paul Driessen

Onwetend

Maarten van Lith blijft rustig staan met zijn loader en aanhanger vol balen gras. Afkomstig van gemaaide dijken. ,,Ik had misschien beter over Den Bosch kunnen rijden, maar ik moet een paar kilometer over de pont lossen dus dit was korter.” Van Lith verlost zich tijdens het wachten van zijn werkschoenen. Hij rijdt voor Grasland Beheer en wist niet van de afsluiting. ,,Gelukkig hoef ik maar één keer over te steken vandaag.” Op de pont neemt hij drie plekken in beslag. 

Ook hier werkt dit weekend een extra pontwachter om de drukte het hoofd te bieden. Gerrit Rekers loopt zijn benen onder zijn kont vandaan om van alle passagiers geld te innen. Hij barst van de energie. ,,Met een vrolijke lach iedereen overbrengen naar de overkant, dat is wat ik doe. De mensen vinden het niet erg dat ze wat langer moeten wachten. Ze zien hoe hard we werken. ‘Jullie lopen binnen’, hoor ik steeds. Ja, zeg ik dan, vanavond met z’n allen op vakantie naar Frankrijk. Als geintje hè. Het geld gaat allemaal naar stichting Maasveren.” 

De stichting, die vijf veerdiensten over de Maas exploiteert, kan de centen goed gebruiken na het verlies van 150.000 euro vorig jaar. In een paar minuten meert het veer aan op Brabantse grond om daarna leeg terug te varen naar de volgende wachtenden in de rij.

Volledig scherm
Rij tot aan de dijk in Alem, met verkeer dat naar het zuiden wil. © Paul Driessen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland