Volledig scherm
Waterskiën op Betuwestrand. Wie overnacht hoeft niet meer te betalen © Foto Raphael Drent

Een nachtje West Betuwe wordt toch niet fors duurder

GELDERMALSEN - Ondernemers in West Betuwe waren donderdag vroeg in de avond nog woedend: de toeristenbelasting zou 43 procent omhoog gaan. De gemeenteraad begreep de woede, en schrapte de verhoging.

 De twee grootste overnachtingsaccommodaties in West Betuwe, De Rotonde in Enspijk en Betuwestrand in Beesd, zouden volgend jaar voor hun ruim 100.000 overnachtingen 50.000 euro meer toeristenbelasting moeten betalen. Ze voelen zich overvallen en zijn boos. 

De Rotonde

Geert Boskaljon van De Rotonde sprak donderdagavond de gemeenteraad toe: ,,Ik ben mij rot geschrokken. Een gezin dat bij ons maar ook bij kleinere campings als de Kijfakker in Deil en de Kooise Camping in Acquoy overnacht betaalt per nacht 6 euro toeristenbelasting. De kans dat ze naar elders uitwijken is groot. Ik noem dit onbehoorlijk bestuur. Het is te makkelijk om een beperkt aantal ondernemers de rekening te laten betalen.’’ 

Jachthaven

Quote

Dit zijn streken van een struikro­ver

Piet Vastenhout, Jachthaven Geldermalsen

Het zijn maar rare Gelderse Streken, zei Piet Vastenhout van de Geldermalsense jachthaven die verwees naar de gelijknamige campagne om meer toeristen naar het Gelders rivierengebied te trekken: ,,Dit zijn streken van een struikrover. De val slaat dicht als de toerist binnen is. Ik hoor onze toeristen in de jachthaven er over praten. Geldermalsen is de verste haven waar je varend kan komen over de mooie Linge, maar straks zullen ze door de absurde verhoging hier minder gaan overnachten.’’

Steun gemeenteraad

Het verzet van de ondernemers vond gehoor bij vrijwel alle raadsfracties. Het collegevoorstel om de toeristenbelasting per nacht ter verhogen van 1,05 naar 1,50 euro ligt nu in de prullenbak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland