Volledig scherm
Een impressie van de nog te bouwen radartoren aan de Broekgraaf 1 in Herwijnen. © Thales Nederland

Eerste Kamer buigt zich over radartoren in Herwijnen

De Eerste Kamer vergadert vandaag over de radartoren die het ministerie van Defensie in Herwijnen wil plaatsen. De Kamer bekijkt de rijkscoördinatieregeling waarmee het ministerie van Defensie tegen de zin van de gemeente West Betuwe een militaire radartoren aan de Broekgraaf in Herwijnen kan neerzetten.

Zo’n regeling kan alleen worden tegengehouden als zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer er een stokje voor steekt. De Tweede Kamer liet vorige week in meerderheid weten het project niét te willen afblazen, zoals een motie van twee Kamerleden van de SP en de PvdA voorstelde. Wel moet het ministerie van Defensie serieus kijken naar alternatieve plekken. Dat onderzoek is inmiddels gaande.

De radartoren is volgens staatssecretaris Barbara Visser van Defensie hard nodig omdat twee verouderde exemplaren (in het Friese Wier) en Nieuw-Milligen (bij Apeldoorn) in zo’n slechte staat zijn dat ze kunnen uitvallen. Ze bewaken het luchtruim tegen vijandig vliegverkeer. Het exemplaar in Nieuw-Milligen moet niet alleen vervangen worden, maar ook verhuizen naar Herwijnen omdat de dekking daar beter zou zijn.

Ondanks protesten uit West Betuwe – zowel de gemeenteraad als het college weigert medewerking omdat inwoners zich zorgen maken over de gezondheidseffecten van de straling – kan de toren er toch komen als het ministerie zich beroept op het landsbelang. De gemeente gaf eerder al aan alle juridische mogelijkheden aan te grijpen om het plan te stoppen. 

Rivierenland