Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. © ANP

Eerste Kamer over radartoren: ‘Waarom in Herwijnen?’

De Eerste Kamer wil van staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) weten waarom Herwijnen de enige, dan wel meest geschikte plek zou zijn voor een nieuw militair radarstation. 

Kamerleden sturen daar binnenkort een brief over naar de staatssecretaris. Zij willen ‘een overzicht van de stappen en overwegingen’ die naar de keuze voor Herwijnen hebben geleid. Intussen wachten zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer nog op een onderzoek van Defensie naar alternatieve locaties. Voor dat laatste onderzoek mag iedereen suggesties doen, dat kan nog tot 18 november. 

Gezondheid

Verder wordt nog onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van de radarstraling, mocht hij toch in Herwijnen komen te staan. Inwoners vrezen dat met name de combinatie van verschillende stralingsbronnen (zoals de al bestaande KNMI-radar daar, 5G en schepen op de Waal) ongezond is. Mede om die reden weigert de gemeente West Betuwe mee te werken aan de plaatsing van de radar. 

Defensie zelf liet eerder deze week weten dat de radar wat haar betreft ergens in deze regio moet komen. Vanwege de optimale dekking in combinatie met de andere radar, in het Friese Wier. Beide radars houden het luchtruim boven Nederland in de gaten. De nieuwe radar moet de huidige in Nieuw-Milligen (bij Apeldoorn) vervangen. Die locatie is niet langer geschikt: onder andere vanwege windturbines is de dekking daar niet langer optimaal, volgens Defensie. 

Volledig scherm
De Broekgraaf in Herwijnen. © Cor de Kock
  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Rivierenland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.

Rivierenland