Volledig scherm
De eieren in de broedmachine in Herwijnen © Piet van Andel

Eerste kuiken van beschoten ooievaarsnest De Lutte geboren

Het eerste ei van het beschoten ooievaarsnest in De Lutte is donderdagnacht uitgekomen. Verzorger Piet van Andel hielp het kuiken uit het ei te komen. „Anders had hij het niet overleefd.”

Onbekenden schoten twee weken geleden gericht op het broedende ooievaarskoppel in De Lutte. Het mannetje kwam daarbij om het leven. De vogelwerkgroep Losser bracht de eieren van het nest vervolgens naar een broedmachine in Herwijnen, waar Pieter van Andel ze verzorgt.

Hulp bij aanpikken

Quote

Het is heel abnormaal wat er gebeurd is

Verzorger Pieter van Andel

„Het gaat heel goed met het kuiken, hij ligt lekker te slapen”, vertelt Van Andel een paar uur na de geboorte. Het kuiken had woensdag al een begin gemaakt met het aanpikken van het ei. „Ik heb hem geholpen met het verder openbreken van het ei. Als ik dat niet had gedaan, was hij overleden”, zegt Van Andel.

Een kuiken helpen met de geboorte doet hij normaal nooit, benadrukt de verzorger. „Maar het is een hele abnormale geschiedenis met wat er gebeurd is. Normaal gesproken help je zo’n beestje niet. Dan is het de natuur en moet hij het allemaal zelf doen. We hebben er nu voor gekozen om het kuiken te helpen.”

Er liggen nog drie andere eieren in het beschoten ooievaarsnest. Alle eieren zijn inmiddels aangepikt. „Als het nodig is, help ik die kuikens ook”, aldus Van Andel.

Volledig scherm
Verzorger Pieter van Andel bij de eieren © foto ricardo smit
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland