Veel belangstelling zaterdag bij het bevestigen van de wieken aan de windmolen bij Windpark Avri.
Volledig scherm
Veel belangstelling zaterdag bij het bevestigen van de wieken aan de windmolen bij Windpark Avri. © William Hoogteyling

Eerste windmolen van Betuwewind heeft zijn wieken

GELDERMALSEN En dat is één. De eerste van de drie geplande windmolens bij Windpark Avri heeft zijn wieken. Zaterdag werden die onder het oog van honderden toeschouwers met een speciale kraan naar de top van de toren getild en gemonteerd. 

Burgerwindcoöperatie West-Betuwe laat drie windmolens bouwen op en bij de voormalige afvalbult langs de A15. Zaterdag konden bezoekers een kijkje komen nemen op de ‘hijsdag’ van de eerste molen. ,,Deze windmolen is rond de 120 meter hoog, de wieken zijn 65 meter lang, vertelt Gerlach Velthoven, directeur bij Betuwewind en deze zaterdag één van de gidsen die bezoekers naar de top van de voormalige afvalberg leidt.

Twee wieken mag niet

Volledig scherm
© William Hoogteyling

Rond énen 's middags wordt de tweede wiek bevestigd. Dat betekent dat het karwei hoe dan ook afgemaakt moet worden, zegt Velthoven: ,,Vanwege de balans in de mast moeten er drie wieken op.” 

Maar dat is uiteraard ruim van tevoren doorgerekend en de weer- en windverwachtingen zijn goed bestudeerd. Wie goed luistert, kan horen hoe de bouten vastgezet worden. Of ziet op de top van de toren een klein figuurtje staan die duidelijk geen last heeft van hoogtevrees. 

Boven op de voormalige afvalberg waar nu een zee aan zonnepanelen ligt, is al het fundament te zien van de tweede windmolen die Burgerwind laat bouwen. Ernaast liggen enkele van de wieken, voorzien van een speciale kartelrand die helpen om het geluid te verminderen.

Quote

De tweede windmolen wordt 99 meter hoog, omdat die boven op de bult staat, twintig meter hoger dan de eerste toren.

Jan Jacob van Dijk, oud-gedeputeerde voor de provincie Gelderland, is sinds 2018 voorzitter van de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe. ,,Deze tweede windmolen wordt 99 meter hoog, omdat die boven op de bult staat, twintig meter hoger dan de andere toren.” Burgerwind laat zeven windmolens bouwen. Drie hier in Geldermalsen die eind dit jaar operationeel moeten zijn, en nog vier op een windpark bij Deil.

Mede-eigenaar van een windmolen

Volledig scherm
© William Hoogteyling

Burgercoöperatie Betuwewind heeft rond de 900 leden in Rivierenland die mee investeren in het windpark en ze zijn dus mede-eigenaar van de molens. Van Dijk: ,,Voor mensen uit de omgeving hier die mee willen doen aan duurzaamheid, is dit een mooi initiatief omdat het laagdrempelig is. Het is in hun buurt en het is kleinschalig, dat vergroot de betrokkenheid bij het project.”

De drie nieuwe windmolens kosten bij elkaar zo’n 50 miljoen euro. Ruim vijf miljoen van dat bedrag werd door BetuweWind bij diverse inwoners opgehaald. Ruim 700 mensen uit deze regio hebben daar geld ingestoken, met naar verwachting een rendement van vier tot tien procent per jaar, zei Velthoven afgelopen zomer: ,,Maar bij de gemiddelde windverwachtingen houden we zelfs nog geld over, wat we in duurzame projecten in de regio gaan steken.’’

De verwachting is dat nog voor het einde van dit jaar 13.000 huishoudens al hun duurzame energie halen uit de afvalberg van de Avri langs de A15.

Rivierenland