West Betuwe ontvangt miljoenen
Volledig scherm
West Betuwe ontvangt miljoenen © stockfoto Tubantia

Eneco-miljoenen zijn flinke hulp bij soepel samengaan van subsidieregelingen in West Betuwe

GELDERMALSEN - Het leek een pijnlijk proces te worden: alle afzonderlijke subsidieregelingen van de voormalige gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal samenvoegen in één gelijke regeling voor de nieuwe gemeente West Betuwe. Maar een miljoenen-meevaller kan dat veel makkelijker maken.

West  Betuwe wist al dat het geld tegemoet kon zien door de verkoop van de Eneco-aandelen die de gemeente in haar bezit heeft. Deze week werd bekend dat het voor West Betuwe om 13,8 miljoen euro gaat. Het is de enige gemeente in de Regio Rivierenland die Eneco-aandelen had.

West Betuwe raakt wel dividend kwijt

Wethouder financiën Govert van Bezooijen is blij: ,,Het is een fors bedrag waar we als gemeente natuurlijk erg blij mee zijn. Daarbij moet ik echter wel een kanttekening plaatsen. In het verleden leverden onze aandelen jaarlijks 210.000 euro aan dividend op."

Quote

Dit komt op een erg gunstig moment.

Govert van Bezooijen, Wethouder West Betuwe

,, We zullen een deel van onze winst op een nog nader te bepalen slimme manier moeten wegzetten om ook de komende jaren telkens een dergelijke opbrengst binnen te halen. Los daarvan blijft er echter nog ruim voldoende geld over en dat komt wat mij betreft op een erg gunstig moment.’’

Achterstallig onderhoud wegen

Want als herindelingsgemeente moest West Betuwe dit jaar allerlei regelingen van de drie voormalige gemeenten samenvoegen. Dankzij de meevaller kunnen pijnlijke gevolgen voor sommige instellingen, verenigingen of gemeentelijk beleid nu verzacht worden. Zo waren er problemen te verwachten voor het sociaal beleid en het achterstallig onderhoud van wegen.

Later dit jaar zal de gemeenteraad besluiten hoe het extra geld ingezet wordt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland