Volledig scherm
Luierafval © Paul Rapp

Extra geld West Betuwe voor incontinentie-afval, maar niet voor luiers

GELDERMALSEN - Inwoners van West Betuwe moeten sinds maandag betalen voor elke zak restafval die ze in de container werpen. Maar huishoudens die moeten leven met incontinentieproblemen krijgen een tegemoetkoming van 104 euro.

Wie dat materiaal nodig heeft, omdat een reguliere wc-gang niet meer mogelijk is, zou anders veel extra kosten moeten maken omdat het om veel wegwerpmateriaal gaat. Zonder dat ze er zelf iets aan kunnen doen. De gemeenteraad ging dinsdagavond, met de VVD als uitzondering, met enige tegenzin akkoord met de tegemoetkoming. Die tegenzin kent twee oorzaken: de raad ziet liever een meer duurzame oplossing om dat incontinentie-afval niet als restafval weg te gooien maar apart in te zamelen en dan duurzaam te verwerken. Afvalverwerker Avri studeert nog op een aanpak, maar dat is nog niet geregeld. 

Verzamelcontainers

Het oorspronkelijke idee om in verschillende dorpen van West Betuwe verzamelcontainers te plaatsen om gratis incontinentiemateriaal en luiers in te kunnen werpen blijkt op te veel problemen te stuiten. Veel mensen die incontinentiemateriaal moeten gebruiken zijn niet zo mobiel dat ze makkelijk naar die containers toe kunnen en ook kunnen er stankproblemen ontstaan.

Jonge gezinnen

 Een tweede reden voor de onvrede van de gemeenteraad is dat ze ook graag jonge gezinnen tegemoet willen komen, die met hoge kosten zitten omdat de wegwerpluiers van hun baby's ook in de zakken van het restafval terecht komen. En dat vult snel. Het blijkt, anders dan de op recept verstrekte incontinentiematerialen,  echter lastig te achterhalen wie er dan wel of niet recht hebben op zo'n tegemoetkoming in de kosten. Vooralsnog trekt West Betuwe dus alleen 24.600 euro uit om mensen die incontinentiemateriaal nodig hebben tegemoet te komen in de kosten van het restafval.

Zorgcentra

Voor mensen die in zorgcentra wonen speelt het probleem niet. Die centra verwerken het incontinentie-afval als bedrijfsafval, dat kost de gebruikers geen extra geld. De gemeenteraad hoopt dat Avri dit jaar nog met een definitieve oplossing komt. Ook voor het luierprobleem.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland