Volledig scherm
© M Kuster

Extra raad voor zoektocht naar eerste burgemeester West Betuwe

GELDERMALSEN - De gemeenteraad van West Betuwe vergadert na de zomer eerder dan vooraf was gepland. Er is op 3 september een extra raadsvergadering.

Dat heeft alles te maken met de zoektocht naar de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente. Per 1 januari zijn de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal samengevoegd tot de gemeente West Betuwe, sindsdien zwaait waarnemend burgemeester Harry Keereweer de scepter. 

Vertrouwenscommissie

Om de eerste burgemeester te kunnen selecteren is een vertrouwenscommissie ingesteld. Vanwege het plotselinge vertrek van de vorige raadsgriffier moet nu interim-raadsgriffier Koen Steenbergen benoemd worden tot secretaris van de vertrouwenscommisie. En daartoe is een besluit van de gemeenteraad noodzakelijk. 

Verder staat er niets op de agenda, al is er nu nog wel de mogelijkheid voor inwoners van West Betuwe om de gemeenteraad toe te spreken. Dat had anders pas gekund op 24 september, wanneer de eerste geplande nazomerse gemeenteraadsvergadering plaatsheeft.

Eén vrouw

Veertien mannen en één vrouw - tussen 32 en 62 jaar - hebben gesolliciteerd naar het burgemeesterschap. Zes hebben al ervaring als burgemeester of als waarnemer. Er zijn vier CDA-kandidaten, drie sollicitanten van SGP,  D66 en partijloos en één kandidaat is lid van 50Plus. 

De vijftien kandidaten praten eerst met de Gelderse commissaris John Berends. Hij deelt zijn bevindingen met een vertrouwenscommissie, die vervolgens één kandidaat voorstelt aan de gemeenteraad. Het is dus essentieel dat die vertrouwenscommissie snel compleet is. De nieuwe burgemeester wordt in het najaar bekend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland