Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Financieel gezond West Betuwe laat ozb mondjesmaat stijgen

WEST BETUWE - De onroerendzaakbelasting (ozb) in de gemeente West Betuwe gaat het komend jaar alleen met het inflatiepercentage omhoog. Toch worstelt de gemeente met het beeld van ‘dure gemeente’.

West Betuwe is financieel gezond, maar aan pijnlijke keuzes valt niet helemaal te ontkomen, zegt wethouder financiën Govert van Bezooijen. Bezuinigingen in het sociaal domein zijn onvermijdelijk en de toeristenbelasting gaat flink omhoog.

Dure gemeente met woonlasten

Is West Betuwe een dure gemeente met zijn woonlasten? Ja, meldde de provinciale SP onlangs. In de gemeente West Betuwe betaalt een huishouden met meerdere personen 197 euro meer aan woonlasten per jaar dan het gemiddelde Gelderse gezin, zei Esther Portegies van de provinciale SP. Ze wijt de hoge woonlasten voor de gezinnen uit Regio Rivierenland aan de afvalverwerking en het riool.

Wethouder Govert van Bezooijen vindt het wat te simpel om alleen cijfers met elkaar te vergelijken. ,,Het gaat erom wat daar voor onze inwoners tegenover staat’’ Het grootste verschil met andere gemeenten betreft de hoge rioolheffing in West Betuwe. ,,Logisch wanneer je bedenkt dat we een enorm uitgestrekt gebied omvatten. En wij ons rioolstelsel al op de toekomst voorbereiden, we schuiven het niet door naar volgende generaties.’’

De provincie constateerde onlangs dat West Betuwe ruim voldoende financiële reserves heeft. Maar dat betekent niet dat de situatie volstrekt zorgeloos is, zo stelt het college in de zojuist gepresenteerde begroting. 

Quote

We zijn ons er terdege van bewust dat het tij plotseling kan keren

Govert van Bezooijen

Van Bezooijen: ,,We zijn ons er terdege van bewust dat het tij plotseling kan keren. Economische ontwikkelingen, landelijk beleid of onvoorziene tegenvallers kunnen ingrijpende effecten hebben. Natuurlijk staan we er goed voor. Maar dan betekent niet dat we niet kritisch naar onze eigen uitgaven moeten kijken en helaas ook offers van onze inwoners moeten vragen om financieel gezond te blijven.”

Op zoek naar 790.000 euro

Het college heeft de afgelopen maanden 790.000 euro moeten vinden om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. Dat kwam door extra wensen van de gemeenteraad (onder meer geld voor beheer begraafplaatsen) en minder inkomsten van het Rijk. 

Dat geld is gevonden door efficiënter te gaan werken, maar ook komen er pijnlijke bezuinigingen op het sociaal domein, kondigt het college aan. En wordt de toeristenbelasting verhoogd.

 De onroerendzaakbelasting wordt in 2020 alleen met het inflatiepercentage (zo'n 2 procent)  verhoogd. Maar een verlaging zoals Neder-Betuwe die aan haar inwoners biedt (de komende jaren steeds 2 procent minder) zit er in West Betuwe niet in.

Rivierenland