Volledig scherm
v.l.n.r. John Bronk, advocaat Anis Boumanjal en Janice Bronk. © William Hoogteyling

Gemeente krijgt gelijk van bezwarencommissie: Club Rodenburg in Beesd blijft dicht

BEESD - De sluiting van Club Rodenburg in Beesd blijft voorlopig van kracht. De bezwarencommissie van de gemeente West Betuwe heeft burgemeester Harry Keereweer geadviseerd ‘het bestreden besluit ongewijzigd in stand te laten', wat hij ook doet. Clubeigenaren Janice en John Bronk stappen nu naar de rechter om de sluiting ongedaan te maken.

Eerder lukte het de eigenaren ook niet om via de voorzieningenrechter hun zaak open te houden: de bezwarencommissie was de volgende stap. Op het besluit kunnen ze in beroep gaan bij de rechtbank. ,,Als het een spoedprocedure wordt, zitten we mogelijk over drie weken al bij de rechter’’, aldus Janice Bronk. Volgens een gemeentewoordvoerder is het logisch dat de burgemeester bij zijn standpunt blijft. ,,De commissie heeft ons op alle punten gelijk gegeven.’’

Twee undercoveragenten

Aan het besluit van burgemeester Keereweer de club te sluiten, lag een bestuurlijke rapportage uit december 2018 ten grondslag, opgemaakt door de politie. Die stuurde  in september en november vorig jaar tweemaal twee undercoveragenten naar feesten in de club. Daarbij kregen ze onder meer een xtc-pil aangeboden, voldoende voor de gemeente om op basis van de Opiumwet de zaak een jaar op slot te doen. 

Bij de bezwarencommissie vocht Rodenburg aan dat er onjuistheden stonden in twee eerdere politierapportages over incidenten in de club. Maar volgens de commissie leidt dat ‘er niet zonder meer toe dat daarmee ook de inhoud van de rapportage van 21 december 2018 onjuist zou zijn’. Iets wat de voorzieningenrechter eerder ook al concludeerde.

Ook drank- en horecavergunning ingetrokken

Naast de sluiting van de club, heeft burgemeester Keereweer op basis van de vele incidenten uit de politierapportages ook de drank- en horecavergunning ingetrokken. De commissie volgt die lijn. Het verweer van Rodenburg, dat het zou gaan om zo'n 10 incidenten terwijl er meer dan 400 feesten in het tijdsbestek van de rapportages zijn geweest, ‘maakt dit oordeel van de commissie niet anders.’ De incidenten hebben volgens de commissie ‘een gevaar opgeleverd voor de openbare orde, veiligheid en zedelijkheid'.

Bronk werd dinsdagavond rond 23.00 uur door haar advocaat gebeld met het nieuws. ,,Wij hadden verwacht dat de commissie voor ons positief zou oordelen, maar de burgemeester negatief.’’ Zelf heeft ze het besluit nog niet gelezen. ,,Ik heb er nu geen behoefte aan, ik hoor wel wat erin staat van mensen om me heen. Misschien lees ik het wel nooit. Het is ook niet handig, dan heb ik weer de hele dag kwaad.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland