Deil HartehoeveFoto William Hoogteyling
Volledig scherm
Deil HartehoeveFoto William Hoogteyling © William Hoogteyling

Gemeenten verlichten druk op zorgboerderij Hartenhoeve

DEIL - Goed nieuws voor sommige cliënten van Zorgboerderij de Hartenhoeve. Zij kunnen voorlopig op de boerderij blijven. De cliënten verkeerden al enkele weken in onzekerheid nadat gemeenten besloten hun indicatie voor zorg niet te verlengen. 

Dat laatste gebeurde in reactie op een inspectierapport. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en een toezichthouder van de GGD Gelderland-Zuid constateerden eerder dit jaar dat van de zeven onderzochte punten er zes onder de maat waren. Ze stelden onder meer dat de instelling werkte met werknemers die ongekwalificeerd waren of geen verklaring omtrent gedrag hadden. Ook waren er zorgen rond de veiligheid, omdat kinderen en verslaafden deels op dezelfde plek werden opgevangen.

Ouders voelden zich overvallen

Een van de maatregelen in reactie op dat rapport was dat de gemeenten geen nieuwe cliënten meer toewezen aan de Hartenhoeve. Daarnaast besloten de gemeenten, die kunnen bepalen over het budget van de cliënten, dat aflopende indicaties niet meer werden verlengd. Dat zorgde voor onzekerheid bij de ouders van zeker zes kinderen. Eind juni lieten ouders weten zich overvallen voelen door het nieuws. Ze zeiden tegen deze krant niet te weten waar ze met hun kind naartoe moeten. Sommigen kozen ervoor hun kind alsnog te laten gaan, met het risico dat ze dit later zelf moeten betalen.

Voor deze ouders is er nu een oplossing. Volgens de gemeenten West Betuwe, Tiel en Buren zijn dankzij maatregelen van de Hartenhoeve de veiligheidsrisico's inmiddels flink beperkt en is er door gemeenten geconcludeerd dat de zorgboerderij op de goede weg is. 

Blijven tot eind 2019

En dus mogen de cliënten die al op de Hartenhoeve zitten daar in ieder geval tot het einde van het jaar blijven met een tijdelijke indicatie. De gemeenten verwijzen nieuwe cliënten nog altijd niet door. Pas in het najaar is dat eventueel weer mogelijk. Dan is er meer duidelijk over het verbetertraject dat de Hartenhoeve voor de inspectie moet afleggen en nemen de gemeenten een nieuw besluit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland