Volledig scherm
Het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd © IGJ

Gemeenten verwijzen geen cliënten meer naar Hartenhoeve na kritisch rapport Inspectie

GELDERMALSEN - De gemeenten in Rivierenland verwijzen voorlopig geen nieuwe cliënten door naar zorgorganisatie Hartenhoeve in Geldermalsen. Hiermee reageren ze op het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de GGD Gelderland-Zuid, waar de Hartenhoeve zwaar onvoldoende op scoort.

Daarnaast stellen de gemeenten een eigen toezichthouder aan bij de zorgaanbieder. Deze moet erop toezien dat de problemen worden opgelost.

Psychiatrische of verslavingsproblemen

De Hartenhoeve vangt op negen locaties 93 kinderen en volwassenen op in West Betuwe en Buren. Voor het grootste deel gaat het om dagbesteding, daarnaast wonen er 30 mensen en zijn er in de weekenden maximaal acht kinderen die er logeren. 

De cliënten hebben heel verschillende indicaties: er zijn cliënten met een verstandelijke beperking, met autisme, met psychiatrische of verslavingsproblemen. 

‘De gemeenten vinden het vanuit hun verantwoordelijkheid erg belangrijk dat de kwaliteit van de zorg en veiligheid die geboden wordt aan deze kwetsbare inwoners goed is’, laten de gemeenten West Betuwe en Buren in een gezamenlijke verklaring weten.

Niet het vereiste diploma

De toezichthouders van GGD en Inspectie constateren dat de Hartenhoeve op zes van de zeven punten onvoldoende scoort. Zo heeft een derde van de begeleiders niet het vereiste diploma, miste toezicht een deel van de verplichte Verklaringen Omtrent Gedrag en worden verschillende doelgroepen als kinderen en verslaafden deels door elkaar opgevangen. Daarnaast mist op sommige locaties ’s nachts toezicht, ook bij cliënten die dat wel nodig hebben, stelt de Inspectie. De gemeenten stellen als extra eis dat er bevoegd personeel aanwezig is en er gescheiden verblijven zijn voor de verschillende doelgroepen.

De toezichthouders bezochten de organisatie in februari na signalen over de zorg. Volgens oprichter Hein van Harten, die in maart terugtrad als bestuurder om ‘belangenverstrengeling te voorkomen’ met zijn nieuwe lidmaatschap van de raad, is de zorg van goede kwaliteit. 

Er zijn vaker problemen met pgb-organisaties in Rivierenland. Eerder haalden de gemeenten cliënten weg bij Job Lanceer in Tiel en C&S in Rijswijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Rivierenland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.

Rivierenland