Volledig scherm
De Linge bij Acquoy © COR DE KOCK

Genieten van de Linge vanuit elk dorp West Betuwe

GELDERMALSEN - Elk West Betuws dorp aan de Linge moet straks meer plezier kunnen beleven aan de rivier. De gemeente heeft er 80.000 euro voor gereserveerd.

Voor dat geld moet er in elk dorp in de gemeente West Betuwe langs de Linge een mogelijkheid komen om bij het water te komen. Om er te recreëren of simpel van dichtbij te kunnen genieten. De Linge komt bij Buurmalsen de gemeente West Betuwe binnen en kronkelt dan langs de dorpen Geldermalsen, Tricht, Deil, Enspijk, Beesd, Rumpt, Rhenoy, Gellicum, Acquoy en Spijk en de stadjes Asperen en Heukelum. 

Zwemmen

Langs delen van de rivier wordt veel gezwommen en ook zijn er rondvaartboten, kano’s en roeiboten te vinden. En vissers weten de rivier ook goed te vinden. Grote delen van de rivieroevers zijn particulier bezit en staan te boek als de zogeheten Lingelandjes waar alleen de eigenaren kunnen recreëren. Ook zijn er enkele horecazaken met een terras aan het water.

Meer bewegen

Maar niet elk dorp of stadje heeft een openbare toegang tot de rivier via een aanlegsteiger of kade. Dat gaat na de zomer 2020 veranderen. De gemeente West Betuwe heeft daarvoor in de begroting een eenmalig bedrag van 80.000 euro gereserveerd. Met als doel dat de inwoners en toeristen nog meer plezier gaan beleven aan de rivier. Het helpt misschien om inwoners van West Betuwe aan te zetten tot meer bewegen. Ruim 55 procent van alle inwoners van 19 jaar en ouder doet niet aan sport, landelijk ligt dat op 48 procent.

André van Duin

De Linge is in trek bij watertoeristen. In het populaire tv-programma Denkend aan Holland van André van Duin werd een hele aflevering gewijd aan de Linge. Hij bracht onder meer een bezoek aan Acquoy en Deil.

Rivierenland