Volledig scherm
Griendhout in Gellicum. © Ronald Verwijs

Griendhout in Gellicum heeft niet het eeuwige leven

GELLICUM - Ook griendhout, dat op veel plekken in de gemeente West Betuwe wordt geoogst, heeft niet het eeuwige leven. En het omzagen van oud hakgriend kan mooie plaatjes opleveren, zoals hierboven in Gellicum.

Net zoals fruitbomen geeft griendhout jaarlijks een nieuwe oogst, maar op een gegeven moment zijn de bomen aan het einde van hun leven. 

In Gellicum wordt een oude hakgriend omgezaagd om plaats te maken voor nieuwe inplant. In grienden worden wilgentenen geproduceerd. Dat gebeurt steeds vaker op grote schaal met machinale inzet, maar op stukjes land waar geen machine kan komen wordt nog met de hand geoogst.

Wilgentenen

Zoals op deze rustieke plek in Gellicum. Deze griend is na 50 jaar uitgeproduceerd en wordt geruimd om plaats te maken voor nieuwe inplant. Zodat er ook de komende halve eeuw weer wilgentenen uit Gellicum komen. 

  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Rivierenland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.

Rivierenland