Ook de dijk bij Haften, hier bij hoogwater, wordt onderzocht
Volledig scherm
Ook de dijk bij Haften, hier bij hoogwater, wordt onderzocht © Ronald Verwijs

Grondradar onderzoekt het fundament van de dijkwegen in West Betuwe

WAARDENBURG/HELLOUW - Hoe diep zijn de wegen op de Waaldijk in de gemeente West Betuwe verankerd in de dijk? En hoe zit dat  bij de op- en afritten.

Om dat te onderzoeken, rijdt er deze week een quad met grondradar op de 23 kilometer lange Waaldijk tussen Waardenburg, Hellouw en Gorinchem. Het onderzoek naar de versterking van de dijk tussen de A2 bij Waardenburg en Gorinchem nadert haar voltooiing. 

Kwaliteit

Maar de Graaf Reinaldalliantie, het samenwerkingsverband dat de dijkversterking onder supervisie van Waterschap Rivierenland regelt, wil weten hoe het staat met de kwaliteit van de fundering van het huidige wegdek. Zowel op de dijk als bij de talrijke op- en afritten.

Magnetometer

Het wegdek op en tegen de dijk wordt ingescand met een grondradar of magnetometer, die gemonteerd is achter een quad. De apparaten meten de contrastverschillen in de ondergrond, waardoor gemakkelijk bepaald kan worden hoe de bodemopbouw eruit ziet en tot waar de verharding in de grond zit.

Volgend jaar beginnen

Als dat bekend is, kan beter bepaald worden hoe het werk aangepakt moet worden. Op sommige gedeelten van de dijk valt aan enige verhoging niet te ontkomen. Volgend jaar moet een begin gemaakt worden met de werkzaamheden aan de dijk.

Rivierenland