Volledig scherm
De radar in Wier staat nu op z'n plek. De oude radar, de bol ernaast, verdwijnt. © Ministerie van Defensie

Herwijnen blijft in verzet tegen radar

In het Friese Wier is een gloednieuwe radartoren neergezet, naast de vorige, die verdwijnt. Het is een zelfde exemplaar als de radar die in het dorp Herwijnen (West Betuwe) moet komen, maar daar weerstand oproept.

De radartoren in Wier (gemeente Waadhoeke, Friesland)moet samen met de nog te bouwen radar in Herwijnen straks het luchtruim van Nederland bewaken tegen vijandig vliegverkeer. Of het tweede exemplaar ook daadwerkelijk in Herwijnen komt is nog maar de vraag: de gemeente West Betuwe wil niet meewerken, omdat inwoners van Herwijnen vinden dat de radar veel te dicht op bewoond gebied komt te staan.

Het ministerie van Defensie drukt de toren door 'in het landsbelang' maar West Betuwe schaart zich achter zijn bezorgde inwoners, die bang zijn voor de straling die het station uitzendt.

Gemeente West Betuwe maakt bezwaar

In juni vorig jaar kondigde de gemeente West Betuwe aan alle mogelijke manieren om bezwaar te maken in de procedure aan te zullen grijpen.

,,Defensie start een inpassingsprocedure, maar de zorgen bij de inwoners over de gezondheidsrisico's zijn niet veranderd", lichtte een woordvoerder van West Betuwe destijds toe. ,,We gaan daarom alle bezwaarmogelijkheden die er komen, benutten."

Mogelijke schadelijke gevolgen voor gezondheid

De discussie over de komst van de radartoren naar Herwijnen haalde vorig jaar de Tweede en Eerste Kamer. Op verzoek van het parlement moet het ministerie van Defensie extra onderzoek laten doen naar de mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid van omwonenden in Herwijnen. Ook wordt er, eveneens in opdracht van beide Kamers, onderzocht of de radartoren toch niet ergens anders kan staan. De uitkomst van die twee onderzoeken wordt binnenkort verwacht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland