Volledig scherm
De Eerste Kamer, foto ter illustratie. © ANP

Herwijnen langer in spanning: besluit radar een week uitgesteld

WEST BETUWE - Herwijnen moet nog tot 17 december wachten voor er meer duidelijk wordt over het plaatsen van een militaire radar aan de Broekgraaf. De Eerste Kamer zou er dinsdag over beslissen, maar omdat het ministerie van Defensie nog geen antwoord heeft gegeven op alle vragen, is de stemming uitgesteld.

Zowel de Eerste als Tweede Kamer willen weten of de gezondheid van inwoners gevaar loopt, als ze tientallen jaren naast twee actieve radars wonen. Herwijnen heeft namelijk al een weerradar van het KNMI, op een steenworp afstand van de plek waar Defensie het Nederlandse luchtruim in de gaten wil houden. 

Ook de straling van schepen op de Waal (die ook radars hebben) telt mee en kan volgens bezorgde inwoners op lange termijn ziekmakend zijn. Defensie laat onderzoeksbureau TNO op dit moment onderzoeken of die zorgen terecht zijn.

Daarnaast willen beide Kamers zeker weten dat Herwijnen de enige logische optie is voor een militaire radar. Als er andere, beter geschikte plekken zijn moeten die serieus overwogen worden, zo stellen meerdere politieke partijen.

Op zowel het onderzoek naar de gezondheidseffecten als het onderzoek naar alternatieve locaties wordt nog gewacht. Inwoners konden zelf alternatieve plekken aandragen. Een lijst met 39 opties werd deze week gepubliceerd, maar zonder te vermelden of daar haalbare opties tussen zitten.

Verband spierziekte ALS onderzocht

Defensie heeft inmiddels wel op veelgestelde vragen van inwoners gereageerd. Zo willen dorpelingen weten of het feit dat relatief veel mensen in Herwijnen de dodelijke spierziekte ALS hebben (7, volgens een vragensteller), samenhangt met straling van de reeds bestaande KNMI-toren en de - inmiddels afgebroken - radar van de luchtverkeersleiding die jaren aan de Broekgraaf stond. Defensie antwoordt dat die vraag momenteel onderzocht wordt. 

Uit de antwoorden blijkt ook dat Defensie gezondheidsklachten van omwonenden gaat monitoren, althans: ‘Defensie zal in overleg met de GGD treden om  te zien of monitoring mogelijk is.’ 

Ook hebben bezorgde inwoners gevraagd waarom het plan - ondanks tegenwerking van de gemeente West Betuwe - nu toch wordt ‘doorgedrukt’ terwijl Defensie eerder beloofde dat niet te doen. Dat was ook niet de bedoeling, aldus Defensie, maar is pas besloten toen de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Lingewaal medewerking weigerde.

  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Rivierenland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.

Rivierenland