Volledig scherm
Hulpdiensten bij de woning in Rhenoy waar dominee Ebi Wassenaar werd gevonden na de mishandeling. © AS Media

Hof: 30 maanden cel en tbs voor pianostemmer die dominee neersloeg in Rhenoy

RHENOY - Pianostemmer Wijnand B. (51) is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot 30 maanden cel en tbs met dwangverpleging voor het neerslaan van dominee Ebi Wassenaar uit Rhenoy. Het gerechtshof in Arnhem vindt een poging tot doodslag bewezen.

De aanklager had in hoger beroep vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

B. sloeg op 21 november 2017 uit het niets de dominee in haar eigen kerk neer met vermoedelijk een hamer tijdens een psychose. Zij kwam daardoor in een rolstoel terecht en leverde spraak- en taalvermogens in. Zij is wonder boven wonder niet overleden.

Hartaanval en coma

B werd in november 2018 nog veroordeeld tot één jaar de cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vond toen ook poging tot moord niet bewezen, maar poging tot doodslag wel.

Ook woog de rechtbank rekening mee dat de man zelf niet lang na het voorval een hartaanval kreeg en in coma raakte, waaraan hij hersenletsel overhield. Het Openbaar Ministerie had toen acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist wegens poging tot moord.

Zowel de aanklager als de verdachte gingen tegen het vonnis in hoger beroep. De verdachte is ervan overtuigd dat hij zoiets gruwelijks nooit gedaan kan hebben.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland