Volledig scherm
Vijf van de eieren in de broedmachine in Herwijnen. © Piet van Andel

In Herwijnen opgevangen ooievaarseieren nog niet uitgekomen: ‘Het heeft tijd nodig’

Piet van Andel van Ooievaarsstation Herwijnen begint wat ongeduldig te worden. De zeven eieren die vorige week bij hem gebracht zijn, staan nog niet op breken. ,,Ik had verwacht dat we iets verder zouden zijn, maar er is er nog niet eentje aangepikt.’’

Volgens Van Andel hoeft dat niet te betekenen dat de eieren helemaal niet zullen uitkomen. ,,Gisteren heb ik ze nog getest en er zit beweging in. Ik ben gewoon een beetje ongeduldig aan het worden, denk ik.’’

De beheerder legt uit dat als er scheuren in de eieren komen, het nog wel 24 uur kan duren totdat de ooievaarskuikens daadwerkelijk het levenslicht zien. ,,Zoiets heeft gewoon even tijd nodig. Hier geldt net zoals bij een bevalling van een mensenbaby: het komt wanneer het komt. Tot die tijd blijf ik naar de broedmachine staren.

De eieren werden vorige week in Herwijnen binnengebracht nadat het nest leeg was. In het ene geval werd een ouder doodgeschoten, in het andere geval aangereden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland