Volledig scherm
Haaften tijdens relatief hoogwater in 2018. © Ronald Verwijs

Inspectie woningen langs de Waaldijk in aanloop naar de dijkversterkingen

WAARDENBURG/HELLOUW - Inspecteurs zijn de afgelopen weken op pad geweest om huizen, schuren en bedrijfspanden langs de Waaldijk tussen Waardenburg en Gorinchem te inspecteren. 

De reden daarvoor is de komende dijkversterking. De inspecteurs hebben de huidige situatie in kaart gebracht om zo na de voltooiing van de dijkversterking te kunnen constateren of daardoor schades zijn ontstaan.

En om schades te voorkomen, want misschien wordt de werkwijze toch veranderd als zou blijken dat dat beter is voor het behoud van de huizen. Alle huizen die binnen 25 meter van de dijk staan zijn of worden bezocht door inspecteurs. Voor monumenten geldt dat als ze binnen 150 meter van de dijk af staan dat ze worden geïnspecteerd.

Scheurmeters

De inspecteurs van Top Expertise komen op verzoek van de Graaf Reinaldalliantie, het samenwerkingsverband dat de dijkversterking langs de Waal tussen Waardenburg en Gorinchem regelt.  Ze zullen foto's maken, gegevens over de bouw noteren en eventueel ook zogeheten scheurmeters plaatsen.

Dit om te zien of er door de werkzaamheden aan de dijk iets verandert aan reeds bestaande scheuren in de panden. Als alles volgens planning verloopt kunnen de werkzaamheden aan dit stuk van de Waaldijk op zijn vroegst in 2021 beginnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Rivierenland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.

Rivierenland