Volledig scherm
De Grote Optocht van 2019 in Oeteldonk. Den Bosch is niet alleen tijdens carnaval populair bij inwoners van West Betuwe © Bart Gotink/BD

Inwoners West Betuwe gaan vooral uit in Den Bosch en Utrecht

GELDERMALSEN - Inwoners en bezoekers van de gemeente van West Betuwe gaan vooral graag uit in Den Bosch en Utrecht. Op flinke afstand volgen Gorinchem en Tiel, zo heeft een gemeentelijk onderzoek naar de vrijetijdsbesteding geleerd.

In september en oktober heeft de gemeente een enquête gehouden onder inwoners en bezoekers van West Betuwe om te weten hoe de nieuwe gemeente West Betuwe scoort op recreatief en toeristisch gebied en waar nog kansen liggen. De enquête is ingevuld door 264 inwoners en bezoekers van de gemeente. 

Den Bosch

Daaruit blijkt overduidelijk dat West Betuwenaren hun vertier vooral buiten de provincie Gelderland zoeken. Driekwart van de mensen gaat regelmatig naar Den Bosch, zestig procent is vaak in Utrecht te vinden. Tiel en Gorinchem halen net iets meer dan een derde van de West Betuwenaren binnen en scoren daarmee maar net iets hoger dan Amsterdam.

De inwoners van de nieuwe fusiegemeente gaan vaker uit in Amsterdam dan dat ze op bezoek gaan naar buurgemeenten Culemborg en Buren. Maar nog minder vaak komen ze in Arnhem of Nijmegen.

Mariënwaerdt

Ook is onderzocht wat  bezoekers naar West Betuwe trekt. En dan blijkt dat de beleving van het rivierenlandschap van Waal en Linge, per fiets of wandelend, nog meer bezoekers trekt dan de fruitteelt. Het fruit is wel een zeer goede tweede. 

West Betuwe moet het niet hebben van attracties, juist de rustige plattelandsbeleving blijkt een belangrijke trekpleister. De meeste toeristen die gericht een bezoek brengen aan de gemeente hebben landgoed Mariënwaerdt als bestemming. Ook het GeoFort in Herwijnen is populair.

Fruit

De toeristen die in West Betuwe zijn hebben wel suggesties hoe ze vaker verleid zouden kunnen worden om een bezoek te brengen aan de gemeente. Ze pleiten voor meer horeca langs de wandel- en fietsroutes en zouden themawandelingen, bijvoorbeeld met verhalenvertellers, op prijs stellen. 

Verder zijn oogstfeesten rond fruit welkom en wordt ook opvallend vaak gepleit voor een adventure park (klimpark), om met name meer kinderen te trekken. Want die zijn in de minderheid. Bezoekers zijn geïnteresseerd in streekproducten, juist uit de Betuwe dat immers een alom bekend en een positief fruit-imago heeft. Zeker kersen uit de Betuwe zijn zeer gewild. 

De toeristen zouden ook meer mogelijkheden willen zien om te recreëren langs de Linge en de Waal.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland