Volledig scherm
De HartenHoeve in Deil. © William Hoogteyling

Keurmerk voor HartenHoeve, gemeenten wachten op tweede rapport

DEIL - Sinds deze maand mag de HartenHoeve in Deil zich een officieel HKZ gecertificeerde zorginstelling noemen. Afgelopen donderdag vierde de HartenHoeve daarom een bescheiden feestje in afwachting van een nieuw inspectierapport. 

Christien van Harten, directrice van de HartenHoeve stelt dat het keurmerk laat zien dat de zorgorganisatie de kwaliteit van de zorg kan verbeteren aan de hand van uitgezette lijnen en heldere plannen. Daarmee verwijst ze naar een kritisch inspectierapport dat in mei verscheen.

Zes van de zeven keer onder de maat

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en een toezichthouder van de GGD Gelderland-Zuid constateerden eerder dit jaar dat van de zeven onderzochte punten er zes onder de maat waren. Ze stelden onder meer dat de instelling werkte met werknemers die ongekwalificeerd waren of geen verklaring omtrent gedrag hadden. Ook waren er zorgen rond de veiligheid, omdat kinderen en verslaafden deels op dezelfde plek werden opgevangen.

Keurmerk als eerste beloning

Daarop maakte de zorginstelling een plan van aanpak, waarvan het keurmerk nu een eerste beloning is. Het keurmerk is voor de verschillende gemeenten in de regio overigens nog geen teken om nieuwe cliënten toe te wijzen. De gemeenten zetten het toewijzen van nieuwe cliënten stop na het kritische inspectierapport dit voorjaar. 

Quote

Het is nu in ieder geval duidelijk dat de creatieve wijze van zorg binnen de door de overheid opgelegde normen kan bestaan.

Christien van Harten

De gemeenten Tiel en West Betuwe wachten op een nieuw rapport van de inspectie en nemen dan een nieuw besluit. Van Harten ziet dat met vertrouwen tegemoet. ,,Het is nu in ieder geval duidelijk dat de creatieve wijze van zorg binnen de door de overheid opgelegde normen kan bestaan. Ik denk dat we daar alleen al een mooi kritisch geluid mee afgeven in een tijd dat er veel rapporten en meningen rondgaan over de hulpverlening.”

Rivierenland