Volledig scherm
Werk aan het spoor. © Screenshot De Lingense Alliantie

Kijk mee hoe live een betonnen plaat van 600.000 kilo in het spoor wordt geschoven in Tricht

TRICHT - Het schuiven van een betonnen plaat van ruim 600.000 kilo in de spoorbaan bij Tricht is dit weekeinde live te volgen via een webcam van de bouwcombinatie De Lingense Alliantie (Dura Vermeer, Mobilis en ProRail). Tijdens de werkzaamheden is er geen treinverkeer mogelijk. 

De plaat - een zogeheten spoordek - is de afgelopen maanden naast het spoor gebouwd en moet deze paasdagen circa 18 meter worden verplaatst. Het treinverkeer ligt dan stil. Na het weekend vormt de plaat het dak van een nieuwe tunnel in Tricht. Het dorp krijgt een onderdoorgang omdat er, naast de twee bestaande sporen in het dorp, een derde spoor komt. Het spoor wordt onderdeel van de MerwedeLingelijn, de directe treinverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen waarvan de vernieuwing in juni 2020 moet beginnen.

‘Op de millimeter nauwkeurig’

‘De werkzaamheden zijn begonnen met het opbreken van het spoor en het graven van een groot gat’, legt ProRail uit. ‘Vervolgens schuiven we de betonnen constructie op schuifbanen in de spoorbaan. Het spoordek moet op de millimeter nauwkeurig worden neergelegd.’ Als de plaat goed ligt, wordt het spoor weer teruggebouwd zodat de treinen er vanaf dinsdag 23 april overheen kunnen rijden.

Er is rond de bouwplaats weinig ruimte om de werkzaamheden te bekijken. Daarom kunnen geïnteresseerden meekijken via een webcam op de site van De Lingense Alliantie. Daar wordt iedere minuut een nieuwe foto geplaatst. Na het Paasweekend wordt er een Timelapse-film van gemaakt. 

Volledig scherm
De bouwplaats bij de Lingedijk in Tricht. De foto is gemaakt met een drone. © ProRail
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland