Supermaan ontmoet de Koe van Heesselt.
Volledig scherm
Supermaan ontmoet de Koe van Heesselt. © Foto Raphael Drent

Kunstkoe kust de supermaan

HEESSELT - Ze lijken geen corona-bestendige anderhalve meter afstand te houden, de kunstkoe in de Heesseltse uiterwaarden en de maan. Maar dat valt mee: het zijn 363.595 kilometer die hen van elkaar scheiden. 

Op zoek naar een mooie foto maakte fotograaf Raphaël Drent deze opname op woensdagochtend 6.47 uur. De koe lijkt de maan te kussen. 

De grootste supermaan van het jaar was in de nacht van dinsdag op woensdag goed te zien. Pas in 2052 staat de maan nog iets dichterbij de aarde.

Protestkoe

De Koe Antonia is een kunstwerk van beeldend kunstenaar Gerry van der Velden uit Zoelen. Het metershoge beeld van een roodbonte koe was in 2003 eigenlijk een ludiek protest tegen de plannen van Rijkswaterstaat om de Heesseltsche Uiterwaarden ingrijpend te gaan herinrichten. 

Het oorspronkelijke kunstwerk van gips en glasvezel was in 2010 zwaar aangetast door het weer. 

Zeer populair

Een publieksactie voor het inmiddels zeer populaire kunstwerk, er werden honderden miniatuur-kunstkoeien verkocht, zorgde voor geld voor een nieuwe identieke kunstkoe van kunststof.

En dus kon Antonia woensdagochtend heel even de supermaan kussen. Terwijl een levende vogel voorbijvloog alsof hij op weg was naar de maan.

Rivierenland