Lana behaalt top Kilamanjaro niet, maar zamelt wél veel in voor Warchild: ‘Ontzettend zware opgave’

GELDERMALSEN - Na 5100 meter klimmen op de Kilimanjaro in Tanzania, moest Lana Gerssen uit Geldermalsen haar tocht staken. Geveld door hoogteziekte. Haar poging leverde ruim 15.000 euro sponsorgeld op voor stichting Warchild. 

Volledig scherm
De 42-jarige Lana Gerssen (oranje jas) tijdens de beklimming van de Kilimanjaro. © Sanne Lichtendahl

Na tien dagen Tanzania kwam Lana Gerssen dinsdag weer aan in Nederland. Ze liet zich sponsoren voor stichting Warchild en beklom de Kilimanjaro (5895 meter). De top bereikte ze niet. ,,Ondanks het preventief innemen van medicijnen tegen hoogteziekte, kreeg ik hoofdpijn, verloor ik mijn eetlust en kwam er te weinig zuurstof in mijn bloed. Ik heb de gids overtuigd, zodat ik nog aan het laatste stuk naar top kon beginnen, maar op 5100 meter mocht ik echt niet meer verder. Hoofdpijn, geen eetlust en te weinig lucht en energie, ik geloof niet dat ik het er levend vanaf had gebracht als ik was doorgegaan.”

Verdrietig

De tocht naar beneden was zwaar voor Gerssen. ,,Ik was verdrietig en kon niet fatsoenlijk meer lopen. Het was een ontzettend zware opgave. De eerste twee dagen liepen we in totaal 18 kilometer, waarbij we 3000 meter zakten. Hoe lager je gaat, hoe meer zuurstof je weer binnenkrijgt. Toch had ik nog steeds geen eetlust en was ik na een paar stappen buiten adem.”

Hoewel Gerssen het jammer vindt dat haar lichaam, ondanks haar wilskracht, protesteerde tegen de hoogte, is ze blij met het sponsorgeld dat ze verzamelde. ,,Ik heb het op één na het hoogste bedrag ingezameld voor Warchild. Ook hebben we in navolging van een eerdere groep geld ingezameld voor de lokale dragers. De eerstvolgende keer dat zij weer naar boven gaan, nemen ze vuilniszakken mee om het zwerfvuil mee te nemen. Ze verzamelden de vorige keer al veertig kilo vuil.”

Genoten

Ze heeft, afgezien van de hoogteziekte, ook genoten van de beklimming. ,,We werden begeleid door zo’n 70 plaatselijke mensen. Tijdens de beklimming zie je hun gebruiken en rituelen, zoals zingen onderweg.” Met de groep waarmee ze de berg beklom, had Gerssen het ook goed. Twaalf van de vijftien haalden de top.

Toch komt er geen tweede poging voor de Geldermalsense. ,,Het doel waarvoor ik dit deed, was geld inzamelen voor Warchild en dat is boven verwachting goed gelukt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland