Houtkunstenaar Jos Bregman bij een Hooiruiter in zijn walnotenboomgaard.
Volledig scherm
PREMIUM
Houtkunstenaar Jos Bregman bij een Hooiruiter in zijn walnotenboomgaard. © Foto Raphael Drent

Levende kunst met 28 bomen in de hoofdrol in de ‘raapgaard’ in Est

EST - Mag je als lid van een pluktuin wekelijks een boeket plukken, in de ‘raapgaard’ van Jos Bregman mag je walnoten rapen. Maar dat niet alleen: leden worden naast ‘rapers’ ook acteurs in een land art performance.

Jos Bregman (1967) maakt al jaren kunstwerken van gekapte bomen met als voornaamste doel mensen dichter bij de natuur te brengen. Zijn jongste project heeft dezelfde intentie, al spelen dit keer 28 levende bomen de hoofdrol.

Het project ‘land art performance Raapgaard’ begon eigenlijk al een paar jaar geleden, op het moment dat de toenmalige pachter van een notengaard in Est aan Bregman vroeg of hij noten wilde helpen rapen.

,,Het ging om een prachtige walnotengaard van zo’n 3.500 vierkante meter in natuurgebied De Steendert. Ik hielp een paar jaar mee en toen de oude pachter eind vorig jaar besloot te stoppen, heb ik het stokje overgenomen.”

Quote

Ik dacht op een dag: wat nou als we met z’n allen van de gaard een levende beelden­tuin gaan maken?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland