Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Mantelzorgers West Betuwe houden subsidie voor schoonmaak

GELDERMALSEN - Mantelzorgers in de gemeente West Betuwe blijven hun subsidie houden om het huis schoon te maken. Het gemeentebestuur ziet af van het schrappen van de regeling.

Als je elders, bijvoorbeeld je ouders of grootouders, mantelzorg geeft kan thuis de boel soms versloffen. En als thuis de boel vervuilt, kan het mantelzorgers uiteindelijk te veel worden. Waardoor ze soms af moeten haken. Dat is een slechte ontwikkeling, vinden ze in West-Betuwe. 

Slecht voor de mensen die mantelzorg krijgen, het demotiveert potentiële mantelzorgers en het kost de gemeenschap uiteindelijk geld omdat er meer professionele hulp ingeschakeld moet worden.

Nieuwe regeling

Daarom kunnen mantelzorgers in die gemeente ook dit jaar subsidie krijgen voor schoonmaak bij hen thuis. De gemeenteraad heeft daar alsnog subsidie beschikbaar voor gesteld. De oude regeling zou per 1 januari vervallen. Via de nieuwe regeling Mantelzorgvouchers huishoudelijke hulp kan de mantelzorger dan enkele uren huishoudelijke hulp aanvragen.

Eigen bijdrage 

Er is een eigen bijdrage van 5,40 euro per uur en de gemeente betaalt de rest. De huishoudelijke hulp wordt gegeven in de woning van de mantelzorger.

Quote

Ik vind het belangrijk dat we als gemeente die inwoners ondersteu­nen waar dat maar kan.

Ton van Maanen, Wethouder

Wethouder Ton van Maanen is blij dat de subsidie voor mantelzorgers blijft: ,,De inzet en moeite van mantelzorgers vergroot de leefbaarheid in de samenleving. Ze zijn van grote toegevoegde waarde voor zowel professionals als de andere familieleden. Daarom vind ik het belangrijk dat we als gemeente die inwoners ondersteunen waar dat maar kan.’’

Er was in 2019 ook nog een regeling die tijdelijke ondersteuning voor mantelzorgers mogelijk maakte. Die subsidie gaat vervallen, het komende half jaar wordt samen met Welzijn West Betuwe gezocht naar eventuele alternatieven voor deze groep.

Rivierenland