Volledig scherm
De begraafplaats in Waardenburg © Cor de Kock

Minder inkomsten begraafplaatsen West Betuwe

GELDERMALSEN - Het aantal begrafenissen en urn-bijzettingen in de gemeente West Betuwe blijft achter bij de verwachtingen. Dat levert de gemeente dit jaar waarschijnlijk een financiële tegenvaller op van 73.000 euro. 

Er is voor dit jaar gerekend op 220 begrafenissen en urn-bijzettingen op de begraafplaatsen in West Betuwe. Begin september zag het er naar uit dat dit blijft steken op 180. 

Het aantal begrafenissen laat zich uiteraard niet plannen, maar de gemeente verwacht niet dat de opgelopen achterstand qua inkomsten wordt ingehaald van september tot en met december. 

Het wil overigens niet meteen zeggen dat er minder mensen overlijden in West Betuwe. Het kan ook zijn dat ze buiten de gemeente begraven worden, of dat gekozen wordt voor asverstrooiing buiten de begraafplaatsen.

Laatste rustplaats

De 26 kernen tellende gemeente West Betuwe telt liefst 31 begraafplaatsen en dat maakt beheer en onderhoud erg duur. Veel mensen hechten eraan dat er in het eigen dorp een laatste rustplaats gevonden kan worden en dat kost vrij veel geld. 

De kosten van beheer en onderhoud van de begraafplaatsen worden voor ongeveer zestig procent betaald door de gemeente. De overige kosten worden gedekt door nabestaanden en verzekeraars.

Rivierenland