Het college van West Betuwe. Van links naar rechts: wethouders Jacoline Hartman en Ton van Maanen, burgemeester Servaas Stoop, wethouders Ed Goossens, Rutger van Stappershoef en Govert van Bezooijen en uiterst rechts gemeentesecretaris Karen Coesmans.
Volledig scherm
Het college van West Betuwe. Van links naar rechts: wethouders Jacoline Hartman en Ton van Maanen, burgemeester Servaas Stoop, wethouders Ed Goossens, Rutger van Stappershoef en Govert van Bezooijen en uiterst rechts gemeentesecretaris Karen Coesmans. © gemeente west betuwe

Niet één, maar twee informateurs in West Betuwe: ‘Voorkomen dat wordt gezegd: vooropgezet plan’

GELDERMALSEN - Twee informateurs moeten de rust terugbrengen in het roerige politieke landschap van West Betuwe. Een meerderheid van de gemeenteraad zegde eerder deze week het vertrouwen op in alle vijf de wethouders.

Wil Kosterman.
Volledig scherm
Wil Kosterman. © AD

Het gaat om Wil Kosterman en Joop Doeland. Kosterman is sinds 2014 wethouder in Wijk bij Duurstede, waar ze onder andere onderwijs en de wmo in haar portefeuille heeft. Ze zit er namens GroenLinks, de partij waarvoor ze eerder ook fractievoorzitter was. Doeland is een lokaal gezicht: in de voormalige gemeente Geldermalsen was hij fractievoorzitter én wethouder namens het CDA.

Het duo is binnengehaald door Henk de Man, fractievoorzitter van Dorpsbelangen: met vijf zetels de grootste partij in West Betuwe. Vandaag beginnen de informateurs aan de verkennende gesprekken. Het doel is om ‘binnen enkele weken’ met een idee voor een nieuwe coalitie te komen. Daarna wordt bepaald wie als formateur wordt aangesteld.

‘Ons werd vooringenomenheid verweten’

Joop Doeland.
Volledig scherm
Joop Doeland.

Maandagavond barstte tijdens een ingelaste raadsvergadering de bom. ,,Ik heb toen goed geluisterd’', aldus Dorpsbelangen-fractievoorzitter De Man. ,,Daar werd ons arrogantie en vooringenomenheid verweten. Als je met één informateur komt, kan er altijd worden geroepen: ‘Zie je wel, ze zijn arrogant want...’ Of: ‘Ze hebben een vooropgezet plan'. Om dat te voorkomen, en omdat we zoveel mogelijk expertise willen, zijn het er twee geworden.’’

Coalitiepartijen Dorpsbelangen, SGP en ChristenUnie zegden vorige week de samenwerking op met Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe (LLB), de vierde coalitiepartij. Tijdens de extra raadsvergadering van maandag diende de drie-eenheid een motie van wantrouwen in tegen LLB-wethouder Jacoline Hartman: met het wegvallen van LLB uit de coalitie was voor Hartman ‘de politieke legitimiteit en het draagvlak’ verdwenen, meenden ze.

Verkeerde keelgat

Dat schoot bij de oppositiepartijen - én LLB - in het verkeerde keelgat, net als dat het volgens hen té onduidelijk bleef waarom LLB het veld moest ruimen. De partijen dienden daarop een motie van wantrouwen in tegen alle vijf de West Betuwse wethouders. Met steun van LLB werd de motie aangenomen. 

De wethouders blijven voorlopig nog op hun post, ‘in het belang van de gemeente en de uitvoering van projecten'.

Rivierenland