Volledig scherm
Wimco Groenendaal, hier met zijn dochter, heeft de Estse petitie overhandigd in Geldermalsen © William Hoogteyling

Ook Est wil nieuwe huizen

EST/BUURMALSEN - Est schaart zich in het rijtje dorpen in de gemeente West Betuwe dat vraagt om nieuwe woningen. Om de leefbaarheid in het dorp in stand te houden. Eerder kwam een soortgelijk verzoek ook al uit Buurmalsen. En de wens leeft in meer plaatsen.

De woningbouw is de laatste jaren vooral geconcentreerd in de kernen Geldermalsen, Meteren, Beesd, Haaften en Varik. Wimco Groenendaal van de dorpsraad van Est overhandigde de nieuwe burgemeester Servaas Stoop deze week een petitie met driehonderd handtekeningen. Dat betekent dat de helft van het zeshonderd inwoners tellende dorp de petitie heeft ondertekend. 

Leefbaarheid

De kwestie van de leefbaarheid is in het dorp heel actueel. Zoals eerder in de Gelderlander gemeld dreigt een eventuele sluiting van de dorpsschool en dat is volgens veel Estenaren het gevolg van het feit dat er al jaren niet meer gebouwd wordt in het dorp.

De voormalige gemeente Geldermalsen koos voor uitsluitend woningbouw in Geldermalsen en Beesd. Wat het voor sommigen extra wrang maakt is dat de scholieren uit Est bij een onverhoopte sluiting van de school voortaan naar een nieuwe school in de Geldermalsens/Meterense woonwijk De Plantage moeten gaan. Daar worden de woningen gebouwd die Estenaren graag in hun eigen dorp hadden gezien. 

Woonvisie

Wethouder Jacoline Hartman is bezig met een nieuwe woonvisie voor de 26 dorpen en stadjes in West Betuwe. Begin volgend jaar heeft een onderzoek plaats welke wensen er precies leven in West Betuwe. Dat moet vervolgens vertaald worden in een woonvisie en concrete bouwplannen.

Rivierenland