Bij de laatste raadsvergadering in Geldermalsen, 3 maart, zat de publieke tribune zoals altijd nog aardig vol
Volledig scherm
Bij de laatste raadsvergadering in Geldermalsen, 3 maart, zat de publieke tribune zoals altijd nog aardig vol © DG/Eric Wijnacker

Primeur: verkleinde raad West Betuwe vergadert toch in coronatijden

GELDERMALSEN - Vergaderen in tijden van corona is een moeilijk verhaal. De gemeenteraad van West Betuwe heeft er wat op gevonden: iedereen die wil kan dinsdagavond 31 maart de gemeenteraad volgen, maar uitsluitend vanuit huis.

En de gemeenteraad zelf is niet voltallig aanwezig, dan zouden er meer mensen in de raadszaal zitten dan is toegestaan. Bovendien zouden ze dan veel te dicht bij elkaar zitten en is anderhalve meter afstand onhaalbaar. 

Per fractie nemen maximaal twee raadsleden plaats in de raadszaal. Verder is er, naast de griffier en burgemeester Servaas Stoop, niemand in de zaal aanwezig. West  Betuwe is de eerste gemeente in Rivierenland die zo mogelijkheden ziet om toch te vergaderen.

Zonder wethouders,  publiek en pers

De raad vergadert op 31 maart zo kort mogelijk, met zo weinig mogelijk raadsleden en zonder wethouders, publiek en pers. De raad besluit alleen over raadsvoorstellen waarover ze het snel eens kunnen worden en die niet langer uitgesteld kunnen worden. De vergadering is live te volgen via de site van de raad.

Dode dieren

Op de agenda van 31 maart staat de benoeming van de nieuwe raadsgriffier, Hans van der Graaff. Hij gaat vanaf 1 april direct aan de slag voor de raad West Betuwe. Hiernaast worden ook Emile Bode (LLBWB) tot burgerlid en Jan de Geus (D66) tot voorronde-voorzitter benoemd.

Naast de benoemingen wordt gesproken over de subsidieverordening bibliotheek,  bestemmingsplan Hellouw, verordening dode gezelschapsdieren en toekomstbestendig wonen in Gelderland. 

Geïnteresseerden kunnen de vergadering live volgen of terugluisteren via de site.

Rivierenland