Volledig scherm
PREMIUM
Medewerker landschapsbeheer van de gemeente West Betuwe, Adri Damsteeg, bij de koningslinde op de Waaldijk ter hoogte van het veer naar Brakel. © Cor de Kock

Reuzen van respectabele leeftijd sieren de gemeente West Betuwe

Wekelijks struinen verslaggevers Levien Vermeer en Matthijs Daniëls door de geschiedenis van de streek. In de Week van het Landschap bewonderen ze beeldbepalende bomen in gemeente West Betuwe.

De Week van het Landschap viel dit jaar samen met de herfstvakantie, of misschien is dat elk jaar wel zo. Wij vonden het in ieder geval een goede aanleiding om ons te laten vervoeren, en dat in de eerste plaats figuurlijk, door Adri Damsteeg (61), medewerker landschapsbeheer en recreatie bij Gemeente West Betuwe. Damsteeg is namelijk laaiend enthousiast over de ‘Parels in het Landschap’; eeuwenoude, monumentale bomen.

En we beginnen bij het stadhuis van de voormalige gemeente Lingewaal in Asperen. Binnenkort vertrekken alle medewerkers naar Geldermalsen in vanwege de fusie tot de gemeente West Betuwe. De statige witte villa met een moderner aangebouwd gedeelte wordt dan te koop gezet.

We staan naast een tweehonderdvijftig jaar oude rode beuk langs de oprijlaan naar het in 1893 gebouwde herenhuis. De boom is onderdeel van een bomenrij die langs het toenmaals onverharde zandpaadje werd geplant. Kijk je omhoog langs de verweerde stam, dan voel je je ontzag voor deze woudreus vanzelf groeien. Damsteeg wijst en vraagt: ,,Zie je die plek in de bast? Daar is destijds een grote kram in geslagen om de koetspaarden aan vast te maken. Bomen zoals deze, met een respectabele leeftijd, worden jaarlijks gekeurd.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland