Volledig scherm
v.l.n.r. Eigenaar John Bronk, advocaat Anis Boumanjal en eigenaresse Janice Bronk. © William Hoogteyling

Rodenburg maakt bezwaar tegen sluiting: ‘De eigenaren nemen altijd hun verantwoordelijkheid’

GELDERMALSEN/BEESD - Gesteund door tientallen medewerkers, leveranciers en familieleden vochten eigenaren Janice en John Bronk van Club Rodenburg gisteravond de sluiting van de zaak aan bij de West Betuwse bezwarencommissie. Als die een advies uitbrengt, is het aan de gemeente dat op te volgen of - gemotiveerd - naast zich neer te leggen.

De commissie is de zoveelste stap in het conflict tussen Club Rodenburg en gemeente. Vorige maand nog lukte het de eigenaren niet om hun club via de rechter open te houden. Burgemeester van West Betuwe Harry Keereweer besloot De Rodenburg na ‘meerdere incidenten’ per april te sluiten.

Aan dat besluit lag een bestuurlijke rapportage ten grondslag, opgemaakt door de politie. Die stuurde eind vorig jaar tweemaal twee undercoveragenten naar feesten in de club. Daarbij kregen ze onder meer een xtc-pil aangeboden, voldoende voor de gemeente om op basis van de Opiumwet de zaak een jaar op slot te doen.

‘Er is geen proces-verbaal’

Quote

Als er twee rapporta­ges al niet correct zijn, hoe zit het met de derde dan?

Advocaat Club Rodenburg

Het is echter diezelfde rapportage waar een van de advocaten van Club Rodenburg haar twijfels bij heeft. Er waren namelijk twee eerdere politierapportages opgemaakt met incidenten in de club waar, zo vond ook de rechtbank, onjuistheden in stonden. ,,Ik weet niet wie die rapportage heeft opgesteld’’, aldus de advocate tegen de commissieleden. ,,Dezelfde persoon die ook de eerste twee optekende? Probeert die iets te bereiken? Als er twee al niet correct zijn, hoe zit het met de derde dan? Het is de mening van de verbalisanten, er is geen proces-verbaal.’’

De advocaat die uit naam van burgemeester Harry Keereweer optreedt, is het daar niet mee eens. ,,De burgemeester vindt alle drie de rapporten betrouwbaar. Klaarblijkelijk zien we het anders, maar zo zien wij het. En als er in die eerste twee fouten staan, zegt dat nog niks over de derde.’’ Iets wat de voorzieningenrechter ook al concludeerde.

‘Heeft u een zakje over?’

Tussendoor bepleit de advocaat van Rodenburg de welwillendheid van John en Janice Bronk. ,,Ze nemen hun verantwoordelijkheden altijd.’’ Als voorbeeld haalt ze de drugskluis aan die in de club staat. ,,Er zijn geen rapportages van de agenten die kwamen om de drugskluis te legen. Ze hadden ook geen zakjes of tasjes bij zich; aan de eigenaren werd gevraagd of ze nog een zakje over hadden.’’ 

Janice kan het niet laten daar een schepje bovenop te doen. ,,Erger: wij moesten soms zelf de politie bellen om te vragen of ze de kluis kwamen legen. Het is voorgevallen dat dat een jaar niet is gebeurd omdat de sleutel kwijt was binnen het korps.’’

Drugs niet bewust toegestaan

De advocaat van Rodenburg zette daarnaast in op het ‘Convenant Veilig Uitgaan’ dat gemeente, politie en de club in april 2016 ondertekenden. Specifiek ging het over punt 3 onder het kopje Handhavingsbeleid. Dat gaat over sancties tegen Janice en John Bronk, maar wel bij ‘het bewust toestaan van de handel of het gebruik van middelen als bedoeld in de Opiumwet'.

En bewust toegestaan is het niet, aldus hun advocaat. De raadsman van de gemeente vindt ‘bewust’ echter ,,geen beperking in de bevoegdheid.’’ Op basis van de omvang van het drugscircuit binnen de club stelt hij dat ,,de exploitant redelijkerwijs op de hoogte moet zijn geweest van het gebeurde.’’ Waarmee de gemeente volgens hem ook voldoet aan de eisen rond het woordje ‘bewust’ in het convenant.

De commissie brengt volgens de voorzitter over uiterlijk drie weken een niet-bindend advies uit; aan de gemeente om daar wel of niet iets mee te doen. De beslissing op het bezwaar kan echter ook weer worden aangevochten door beroep in te stellen bij de rechtbank.

Volledig scherm
Vorige maand werd er geprotesteerd toen bij een raadsvergadering de sluiting van de club ter sprake kwam. © William Hoogteyling
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland