Volledig scherm
Foto ter illustratie © Robin Hilberink

Scheidsrechter: niets gezien van schop tegen hoofd bij massale vechtpartij amateurvoetbal

ARNHEM – Hij heeft niet gezien dat een 32-jarige man uit Geldermalsen een tegenspeler tegen het hoofd zou hebben geschopt tijdens een thuiswedstrijd van GVV tegen Sleeuwijk ruim 2,5 jaar geleden. Dat verklaarde de 33-jarige scheidsrechter uit Geldermalsen vrijdag tijdens de strafzaak tegen de voetballer bij de politierechter in Arnhem. 

De rechter behandelde de zaak inhoudelijk al in mei, maar bepaalde bij tussenvonnis dat hij de scheidsrechter nog wilde horen.

Rode kaart

De scheidsrechter herinnerde zich vrijdag dat de wedstrijd op 4 maart 2017 tijdens de tweede helft grimmig van sfeer werd. Het was op dat moment 1-1.

Nadat een tegenspeler de verdachte met een sliding onderuit had gehaald, deelde hij een rode kaart uit. Toen de verdachte de tegenspeler boos aanvloog, kreeg ook hij een rode kaart.

Wedstrijd gestaakt

Het latere slachtoffer dat erbij kwam, kreeg dezelfde vermaning en toen een tegenspeler de scheidsrechter daarop boos bij zijn shirt pakte, viel opnieuw een rode kaart. De scheidsrechter voelde zich bedreigd, staakte de wedstrijd en verliet het veld, vertelde hij gisteren. Daardoor kreeg hij niets meer mee van de vechtpartij die volgde.

Het slachtoffer viel op een gegeven moment op de grond met de verdachte bovenop zich. Iemand trok de verdachte van hem af, waarna het slachtoffer een harde klap op zijn achterhoofd voelde. Hij raakte buiten bewustzijn en werd per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.

Hij had een flinke hersenschudding opgelopen. De tegenspelers zeiden dat de verdachte het slachtoffer een trap had gegeven. De verdachte ontkende dit en zijn ploeggenoten spraken dit ook tegen.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

De officier van justitie eiste in mei een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken voor het voetbalgeweld. De verdachte is een jaar geschorst geweest door de KNVB.

De politierechter doet over twee weken uitspraak.

Rivierenland