Volledig scherm
Servaas Stoop © AD

Servaas Stoop (SGP) is de eerste burgemeester van West Betuwe

UPDATEGELDERMALSEN - Servaas Stoop (SGP, 57 jaar) wordt de eerste burgemeester van de gemeente West Betuwe. Hij is burgemeester geweest in Dirksland en Korendijk en waarnemend burgemeester in Zuidplas: ,,Ik ben vereerd en dankbaar’’, reageerde hij dinsdagavond enthousiast.

Quote

Ik vind het een voorrecht

Servaas Stoop, Binnenkort burgemeester West Betuwe

Het is de bedoeling dat hij op 22 november in Geldermalsen wordt geïnstalleerd. Stoop woont in Hendrik Ido Ambacht en hij kreeg dinsdagavond al meteen bezoek van een blije delegatie van de gemeente West Betuwe. De gemeenteraad stemde eerder die avond in met de voordracht van de vertrouwenscommissie. Stoop: ,,Ik weet dat het sociaal wenselijk klinkt maar ik meen het oprecht: Ik vind het een voorrecht om in zo’n mooi gebied als de westelijke Betuwe te mogen gaan werken. Ik heb er heel veel zin in.’’

Kinderen

Stoop is getrouwd, heeft vier kinderen en twee kleinkinderen. Hij heeft maatschappijgeschiedenis gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna begon hij zijn carrière als medewerker van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Vanaf 1998 was hij directeur van Stichting Schuilplaats in Veenendaal. Die laatste functie gaf hij op toen hij in 2002 benoemd werd tot burgemeester van Dirksland. Op 1 februari 2013 werd hij waarnemend burgemeester van Korendijk. Op 1 januari 2019 ging die gemeente op in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard en vervolgens werd hij benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Zuidplas. Stoop is 25 jaar lid geweest van Provinciale Staten in Zuid-Holland en is inmiddels onderscheiden, ook voor zijn vrijwilligerswerk in diverse organisaties, als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Straalt rust uit

Volgens diverse reacties op sociale media heeft hij prima gefunctioneerd in de gemeenten waar hij tot dusverre heeft gewerkt als (waarnemend) burgemeester. Wethouder Jan Verbeek van Zuidplas schetste hem onlangs als ‘een man met oog voor details die rust uitstraalde, goed luisterde en altijd aandrong op heldere en zorgvuldige besluiten’. Raadslid Aart Slobbe prijst de aanpak van Stoop na de nieuwjaarsperikelen in Moerkapelle. ,,Zijn optreden en inlevingsvermogen dwongen respect af en zorgden dat alle partijen weer ‘on speaking terms’ kwamen.’’ Stoop is politiek-bestuurlijk altijd actief geweest in Zuid-Holland. Stoop: ,,Maar met plezier en vertrouwen maak ik nu de overstap naar Gelderland. Het is geen totaal andere wereld verwacht ik.’’

Keereweer

Uiteindelijk neemt de minister van Binnenlandse Zaken samen met de koning het formele besluit. Momenteel is Harry Keereweer nog waarnemend burgemeester in West Betuwe.

Volledig scherm
Het gemeentewapen van West Betuwe © Gemeente West Betuwe

Rivierenland