Volledig scherm
Het terrein in Neerijnen waar nu een akkoord over is. © William Hoogteyling

‘Stinkende’ groenverwerker op zoek naar nieuwe locatie

NEERIJNEN - Groenverwerker Bruins&Kwast gaat op zoek naar een nieuwe locatie voor het composteren van groenafval op een locatie aan de 2e Tieflaarsestraat in Neerijnen. Dat hebben het bedrijf en omwonenden afgesproken. 

Vorig jaar trokken inwoners van Neerijnen aan de bel nadat het voormalige terrein van RRT opnieuw in gebruik werd genomen. De overlast van vooral stank, was te groot, stelden ze. Al snel waren er juridische procedures opgestart om te zorgen dat het werk zou stoppen. 

Akkoord getekend op het kasteel

Eind vorig jaar werden die juridische procedures opgeschort. Onder leiding van de Omgevingsdienst Nijmegen, die ook in Rivierenland actief is, is de afgelopen maanden intensief gesproken door het bedrijf, omwonenden en milieuorganisaties. Hoewel omwonenden in eerste instantie sceptisch waren, is er nu toch een akkoord uitgekomen dat maandag getekend is op kasteel Neerijnen. In de vaststellingsovereenkomst, een unicum in dit soort situaties, staat onder meer dat er een haalbaarheidsonderzoek komt naar de verplaatsing van het bedrijf. Die verplaatsing is het uiteindelijke doel van de afspraken. 

Partijen gaan vaak overleggen 

Daarnaast is vastgelegd hoe de omwonenden en het bedrijf met elkaar communiceren. Dat gaat om de klachten van de omwonenden en mededelingen van het bedrijf over bepaalde werkzaamheden. Ook is er op regelmatige basis overleg tussen alle partijen. 

Volgens de Provincie Gelderland is de overeenkomst uniek en een goed voorbeeld van hoe om te gaan met beginnende conflicten tussen bedrijven en de omgeving. 

Mocht het één van de partijen niet lukken de afspraken te houden dan is de kans groot dat de lopende rechtszaken waarmee de bewoners het bedrijf wilden dwingen te stoppen, opnieuw in gang worden gezet. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland