Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Succes van ‘Blik bij glas’ zorgt voor problemen bij Avri

GELDERMALSEN - De inzameling van blik loopt op verschillende punten in Rivierenland zo hard dat Avri het amper kan bijbenen. De afvalinzamelaar wil het knelpunt snel verhelpen.

,,Het is eigenlijk een te groot succes,’’ spreekt Avri-directeur Erik de Vries uit. De inzameling van blik via de glasbak is in de regio snel omarmd en daar is De Vries content mee.

Tegelijk zorgt het bij de afvalinzamelaar voor een probleem: de glasbakken zijn op sommige plekken zo snel vol dat zelfs extra ritten van Avri-chauffeurs niet afdoende blijken om de stroom aan blik op te vangen.

Extra blikbakken

Quote

Het is eigenlijk een te groot succes

Erik de Vries, Directeur Avri

Avri weet wel waar het mis gaat. Zo bleek al snel dat veel glasbakken maar aan één kant werden benut, terwijl inwerpen bij iedere glasbak aan twee zijden mogelijk is. ,,Daarop hebben we de bakken op veel plekken iets anders neergezet, een slag gedraaid, zodat gebruikers zien dat ze aan twee kanten glas en blik kwijt kunnen’’, zegt De Vries.  

Desondanks blijft het probleem een uitdaging om aan te pakken. Een woordvoerder van Avri geeft aan dat over verschillende oplossingen wordt nagedacht. ,,Extra bakken specifiek voor blik plaatsen op de piekplekken waar het echt hard gaat met inzamelen bijvoorbeeld.’’

Ter illustratie geeft ze aan dat veel winkelcentra snel met volle bakken kampen. ,,Omdat mensen met boodschappen doen meteen hun glas en blik meenemen.’’

Blik plat stampen

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Eigen foto

De woordvoerder hoopt verder dat mensen thuis hun blikken kunnen plat stampen: ,,Dat scheelt veel in het volume.’’

Directeur Erik de Vries erkent dat ook een grotere verandering tot de mogelijkheden behoort: blik inzamelen bij het plastic afval. Voor de invoering van het nieuwe systeem was dat ook een optie, maar werd uiteindelijk gekozen voor de glasbak. 

,,De plastic container is een alternatief en dat wegen we mee als oplossingsrichting.’’ Avri zet volgens De Vries druk op de zaak. ,,We zien overvolle bakken als een serieus probleem dat om een snelle oplossing vraagt.

Ook omdat volle bakken eerder zorgen voor bijplaatsingen.’’ Die zorgen op hun beurt weer voor meer afval op straat volgens de directeur: ,,vuil trekt meer vuil aan.’’

Tot er een oplossing is gevonden, rijdt Avri vaker om volle bakken te legen. Dat brengt extra kosten met zich mee die de gemeenten moeten betalen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland