Volledig scherm
Een plaatje in het Lingelandschap: molen De Vlinder in Deil. © William Hoogteyling

Tielerwaard telt nog net iets meer historische dan nieuwe windmolens

HELLOUW/INGEN - Nog even en het aantal hypermoderne windturbines gaat het aantal historische molens in de Tielerwaard overtreffen. In de Tielerwaard, het hart van Rivierenland, zijn komende zaterdag liefst achttien historische windmolens te bezoeken. En dat zijn er nog net iets meer dan de grote windturbines die al in bedrijf zijn langs de A15 en A2.

Zaterdag 9 november, wellicht voor de allerlaatste keer gezien de bouw van windturbines bij Deil en Geldermalsen, zijn de historische molens nog nipt in de meerderheid. Van 10 tot 17 uur wordt de traditionele Molendag Tielerwaard gehouden. Polder- en korenmolens zijn eeuwenlang in bedrijf  en functioneren nog tot op de dag vandaag. 

Korenmolens

De molenaars van de Tielerwaard en omgeving willen dit historische staaltje van techniek graag aan het publiek laten zien. Dit jaar zijn er achttien deelnemende molens. Korenmolens zijn te vinden in Geldermalsen (Bouwing), Ingen  (Op Hoop van Beter), Zoelen (Korenbloem), Culemborg (Hoop), Buren (Prins van Oranje), Deil (Vlinder), Lienden (Zwaan), Haaften (Blauwe Reiger), Beesd (Vrijheid), Waardenburg (Zeskantje) en Zuilichem (Hoop). 

Poldermolens

Er zijn zaterdag ook poldermolens geopend, die voor droge voeten moeten zorgen in de laaggelegen Betuwe: Lienden (De Marsch), Ophemert (poldermolen Wadenoijen), Geldermalsen (Watermolenweg), Waardenburg (Veerstraat), Hellouw (De Voorste en De Achterste Molen) en Zuilichem (Meidijk). Als vanouds zijn de winkels van de korenmolens in Ingen, Haaften, Beesd, Culemborg, Buren en Geldermalsen deze dag open. Bezoekers kunnen daar proeven en kopen.  

Volledig scherm
Moderne windmolens bij de Avri in Geldermalsen © William Hoogteyling

Rivierenland