Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Tot hoe laat mag de kroeg open?

GELDERMALSEN - Hoeveel stank en geluid mag een fruitteler veroorzaken? Wat moet wel of juist niet kunnen bij carbid en vuurwerk? En tot hoe laat moet je naar het plaatselijke café kunnen? Het antwoord op die vraag kan in Neerijnen zomaar heel anders zijn dan in Geldermalsen of Lingewaal.

Want ook al horen de drie voormalige gemeenten sinds 1 januari bij dezelfde fusiegemeente West Betuwe, ze hebben elk nog wel een eigen algemene plaatselijke verordening (APV). Wat in Geldermalsen wel mag, kan in Neerijnen verboden zijn en andersom. Reden voor West Betuwe om een nieuwe APV te maken. 

Leefbaar en veilig

In de APV wordt een groot aantal zaken geregeld rond openbare orde en openbare ruimte, zodat de gemeente leefbaar en veilig is. Gemeenten hebben vrijheid in de regels die ze stellen. Inwoners van West Betuwe krijgen nu de gelegenheid aan te geven wat zij belangrijk vinden om te regelen. 

Op 8 en 15 mei zijn er bijeenkomsten over de APV. Tijdens de eerste avond zal het gaan over horeca, sportkantines en evenementen, op 15 mei staan vuurwerk en de regels voor landbouwers op de agenda. ,,Dat zijn de belangrijkste onderwerpen, maar we staan open voor suggesties van inwoners’’, zegt een woordvoerder van West Betuwe.

Zo min mogelijk regels

Wie andere onderwerpen wil aandragen, kan dat - met argumenten - doen via communicatie@westbetuwe.nl. Aanmelden voor de bijeenkomsten is verplicht en kan tot 1 mei via hetzelfde mailadres. De bijeenkomsten zijn in de raadzaal in het gemeentehuis in Geldermalsen en beginnen om 19.30 uur. Ze duren ongeveer twee uur. 

Het is niet de bedoeling dat de APV er een groot aantal ge- en verboden bij krijgt: de gemeenteraad heeft juist aangegeven dat hij de gemeente leefbaar wil houden met zo min mogelijk regels. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland