Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP

Uitvaartbranche zit vol vragen vanwege corona: ‘Plakjes cake even achterwege laten’

GELDERMALSEN - Kan een overledene corona verspreiden? En hoe zit het met de hygiëne van pennen bij het condoleanceregister? Uitvaartmedewerkers zitten vol vragen nu het coronavirus oprukt en de voorzorgsmaatregelen strenger worden. In Geldermalsen kregen zij antwoorden.

Een Spaanse uitvaart zorgde er onlangs voor dat zo’n zestig nabestaanden besmet raakten met corona, vertelt GGD-deskundige Marty Jacobs aan het begin van zijn presentatie.

Een korte stilte valt in de zaal, waar enkele tientallen mensen uit de landelijke uitvaartsector bij elkaar zijn gekomen. ,,Ik denk dat we daar wel voor uit moeten kijken.’’

Quote

Nabestaan­den kunnen het hoofd van een overledene in een kist beter niet meer aanraken met bijvoor­beeld een zoen

Kist gesloten bij opbaring?

GGD-deskundige Marty Jacobs aan het woord in Geldermalsen.
Volledig scherm
GGD-deskundige Marty Jacobs aan het woord in Geldermalsen. © DG

Over het coronavirus en uitvaarten doen veel wilde verhalen de ronde. Zo hoeft een kist bij thuisopbaring volgens de GGD niet per se gesloten te zijn, wat sommige uitvaartondernemers wel denken. 

Vragen uit de branche over het virus werden vrijdagochtend beantwoord op het kantoor van opleidingsinstituut Docendo in Geldermalsen. Dat gebeurde op basis van informatie van de GGD uit Amsterdam en gezondheidsinstituut RIVM. Een overzicht met vier belangrijke veranderingen voor begrafenissen en crematies.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland