Volledig scherm
Fort Asperen in Acquoy © COR DE KOCK

Unesco-experts inspecteren Nieuwe Hollandse Waterlinie

ACQUOY/ CULEMBORG - Twee experts uit Italië en Estland komen volgende maand de Nieuwe Hollandse Waterlinie bekijken. Ze maken een ‘technische evaluatie’, die weer gebruikt wordt door het comité dat uiteindelijk beslist of de Waterlinie UNESCO Werelderfgoed wordt.

Dat blijkt uit een brief van de provincie Gelderland aan de gemeenten waar de Nieuwe Hollandse Waterlinie doorheen loopt. Twee van die gemeenten zijn Culemborg (onder meer Werk aan het Spoel) en West Betuwe (onder meer Fort Asperen in Acquoy en GeoFort in Herwijnen). 

Meer toeristen

Het bezoek van de twee experts heeft plaats in de eerste twee weken van september. Ze onderzoeken onder meer de historische waarde en authenticiteit van de militaire bouwwerken.  

Het daadwerkelijke besluit valt pas in de zomer van 2020. Het is het International Council on Monuments and Sites/ICOMOS dat een advies uitbrengt. Op basis van dat advies hakt het werelderfgoedcomité van Unesco de knoop door of de eeuwenoude militaire verdedigingslinie tussen Amsterdam en Biesbosch, dat Holland moest beschermen, zich werelderfgoed mag noemen.

Verwacht wordt dat die aansprekende status meer toeristen vanuit de hele wereld zal verleiden om naar Rivierenland te komen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland