Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Veel te weinig kinderen ingeënt, West Betuwe werkt aan campagne om tij te keren

West Betuwe werkt aan een campagne om de ‘gevaarlijk lage vaccinatiegraad’ op te krikken. In de gemeente worden - zo bleek uit cijfers van de GGD - veel te weinig kinderen ingeënt.

Uit de cijfers blijkt dat in West Betuwe minder dan 90 procent van de kinderen is ingeënt. Terwijl landelijk pas van een veilige situatie wordt gesproken als tenminste 95 procent van de kinderen is gevaccineerd.

D66 sloeg eerder alarm om deze cijfers en herhaalde die noodkreet onlangs in de gemeenteraad. Volgens de partij moet er meer worden gedaan om het aantal vaccinaties onder kinderen op te krikken. De gemeente reageerde daarop dat achter de schermen gewerkt wordt aan ‘een bewustzijnscampagne’ die ouders ervan moet overtuigen hun kinderen te laten inenten.

Twee typen weigeraars

In de voormalige gemeente Lingewaal is de ‘vaccinatiegraad’ 89 procent. In Neerijnen en Geldermalsen ligt het percentage lager, het gaat respectievelijk om 76 procent en 82 procent.

Het gemeentebestuur liet eerder weten dat uit onderzoek is gebleken dat er ‘twee typen weigeraars’ in West Betuwe wonen ‘die elkaar kunnen versterken in hun ideeën over vaccinaties’. Het gaat om mensen met religieuze en mensen met niet-religieuze redenen om hun kind niet te laten inenten. Ook is er een groep met reformatorische ouders die ook ‘uit gewoonte’ niet laat vaccineren.

Sterker voor of tegen

Volgens het gemeentebestuur ontstaat daarbij ook ‘polarisatie bij ouders’. ,,Zij zijn sterker voor vaccineren of juist sterker tegen dan voorgaande jaren.’’

Landelijk wordt al veel actie ondernomen om het belang van inenten te onderstrepen. D66 vroeg de gemeente West Betuwe eerder om uitgebreide informatie over inenten op de website van de gemeente te plaatsen. 

Rivierenland