Volledig scherm
Het zonnepark van AVRI. © Raphael Drent

Verenigd West Betuwe: 'Opbrengst zonnepark teruggeven aan burger'

GELDERMALSEN - Inwoners van West Betuwe zouden korting op hun afvalstoffenheffing moeten krijgen, als het zonnepark van afvalverwerker Avri in Geldermalsen geld oplevert. Dat suggereert de partij Verenigd West Betuwe.

De fractie wil ook weten wat er klopt van geruchten dat de bekabeling van het zonnepark niet zwaar genoeg is om de volledige capaciteit die het oplevert terug te geven aan het stroomnet. 'En dat daardoor maar de helft van de opbrengst gehaald kan worden. Kunt u nagaan of dit klopt?', vraagt Jos Rietbergen van de VWB aan het college van West Betuwe.

Verrekenen in afvalstoffenhefing

Hij vraagt ook of er al manieren zijn om het voordeel dat het zonnepark oplevert te verrekenen in de afvalstoffenheffing. ,,Gezien de prijsverhogingen en de burger die met zijn afval sleept naar centrale ophaalpunten.” Hij stelt dat Avri's service 'tanende' is. ,,En de kosten zijn hoger. En de financiële debacles zijn voor de burger.'' Verder wil hij weten wat er gebeurt met investeringen in en kosten van dochterondernemingen van Avri.

Avri, die de afvalverwerking in West Betuwe en omliggende gemeenten voor zijn rekening neemt, liet recent weten dat de afvalstoffenheffing gaat stijgen. Ten opzichte van dit jaar betalen inwoners - over het hele jaar gezien - gemiddeld 16 euro meer in 2020.

Het totaalbedrag kunnen inwoners zelf nog beïnvloeden door goed te blijven scheiden en zo min mogelijk restafval aan te bieden, liet Avri daarbij ook weten. Restafval is relatief duur om te verwerken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland