Burgemeester Servaas Stoop was als enige collegelid dinsdagavond bij de gemeenteraad van West Betuwe: om zo coronaverspreiding tegen te gaan.
Volledig scherm
Burgemeester Servaas Stoop was als enige collegelid dinsdagavond bij de gemeenteraad van West Betuwe: om zo coronaverspreiding tegen te gaan. © William Hoogteyling

Verkleinde raad West Betuwe is vanwege corona snel klaar

GELDERMALSEN - De samenkomst was enigszins omstreden, de fractie Dorpsbelangen zag af van deelname vanwege het corona-besnettingsgevaar, maar de ingekrompen gemeenteraadsvergadering van West Betuwe was dinsdagavond snel klaar.

Binnen twintig minuten kon burgemeester Servaas Stoop de bijeenkomst afhameren. Er waren geen wethouders, geen publiek, geen pers en elke fractie volstond met een kleine afvaardiging. Dat maakte het mogelijk om ruim afstand van elkaar te nemen in de raadszaal van Geldermalsen, die bij een normale raadsvergadering toch behoorlijk vol zit. 

Flesje alcohol

Bij de presentielijst stond voor elk raadslid een flesje alcohol klaar waarmee de pen schoongemaakt en dus eventueel virusvrij gemaakt kon worden. ,,Het was allemaal keurig geregeld, we zaten heel ver van elkaar af. We moesten toch bepaalde besluiten nemen die niet konden wachten,’’ aldus fractievoorzitter Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe Dat ging onder meer over de aanstelling van de nieuwe raadsgriffier Hans van der Graaff en de installatie van het nieuwe burgerraadslid  van LLBWB, jounalist Emile Bode. Ook werd ingestemd met afspraken met de bibliotheek Rivierenland en met de bouw van een tweetal woningen aan de Korfgraaf in Hellouw.

Thuis blijven

Dorpsbelangen, de grootste raadsfractie, liet dinsdag weten toch niet mee te doen aan de raadsvergadering. Ze vonden dat het verkeerd signaal was naar de burgers omdat die opgeroepen worden zoveel mogelijk thuis te blijven. Bovendien wordt gewerkt aan een nieuwe wet die digitaal vergaderen en besluiten nemen door een gemeenteraad mogelijk maakt. West Betuwe had overigens in Rivierenland niet de primeur met een raadsvergadering in deze corona-crisis: Zaltbommel ging voor.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland