Charlotte Vonk en Anja Kielenstijn ontvangen de prijs
Volledig scherm
Charlotte Vonk en Anja Kielenstijn ontvangen de prijs © Kern met pit

Vertelavonden en podcast uit West Betuwe winnen leefbaarheidsprijs

ACQUOY - Vertel mij Wat, een initiatief van drie vrouwen uit West Betuwe, is het meest veelbelovende leefbaarheidsinitiatief in Gelderland. De bijbehorende Kern met Pit-trofee wordt vergezeld door een geldprijs van 2.500 euro.

Paula Smit uit Acquoy nam het vertelinitiatief samen met Anja Kielenstijn en Charlotte Vonk. Smit kon zelf goed vertellen en ze bedacht dat het leuk zou zijn als je op een avond in een café verhalen zou kunnen horen van vertellers die zelf iets bijzonders hebben meegemaakt. Inmiddels zijn er 9 vertelavonden geweest, met 65 vertellers en zo’n 600 bezoekers. Per avond worden ongeveer acht verhalen verteld van ongeveer acht minuten per stuk en er is ook livemuziek.

 Betuws dialect

De verhalen worden niet voorgelezen, maar spontaan verteld. De vertellers vertellen waargebeurde verhalen, die ze zelf hebben meegemaakt. Sommige verhalen worden in het Betuws dialect verteld, sommige verhalen gaan over grote gebeurtenissen in de streek.

Alle verhalen die bij ‘Vertel Mij Wat’ verteld worden, worden opgenomen en kunnen later teruggeluisterd worden in de podcast. De verhalen worden zo behouden en blijven rondgaan. Inmiddels zijn er al 55 podcasts opgenomen en hebben al 15.000 luisteraars geluisterd naar de verhalen.

Lingezicht

In 2020 staan vijf avonden op het programma in verschillende café’s in de dorpskernen van West Betuwe. Op de website is te zien waar en wanneer die avonden plaatsvinden. De eerstvolgende vertelavond is donderdag 13 februari in café Lingezicht in Acquoy en is. De gratis toegankelijke avond start om 19:30 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland