Werkzaamheden aan het spoor in Tricht.
Volledig scherm
Werkzaamheden aan het spoor in Tricht. © William Hoogteyling

Vijfduizend jaar geleden woonden er al mensen in Tricht

TRICHT - Het dorp Tricht is kennelijk een heel natuurlijke plek om te wonen. Vijfduizend jaar geleden, in de Steentijd, was er al een nederzetting te vinden.

Het is één van de bijzondere vondsten tijdens het archeologisch onderzoek aan de noordkant van het dorp. 

Omdat er een nieuwe randweg wordt aangelegd, met een tunnel onder het spoor door, zijn archeologen in opdracht van ProRail in januari aan het graven geslagen. 

Dat is een verplichting, als er ergens diep in de bodem gegraven wordt op een plek waar mogelijk vondsten verwacht kunnen worden. Nog deze maand wordt begonnen met het dieper graven omdat er een tunnel moet komen.

Proefsleuven

,,We graven natuurlijk niet altijd en op elke projectlocatie’‘, vertelt Suzanne van der A, één van de twee senior archeologen van ProRail. ,,Voor een archeologische opgraving zoals bij Tricht moeten we het sterke vermoeden hebben dat er op de plek iets waardevols ligt met archeologische waarde. We groeven vervolgens proefsleuven.’’ 

Dierlijk bot

In die sleuven zijn stukken dierlijk bot gevonden, waarschijnlijk pijpbeenderen van een groot dier. Wat voor een dier dat was, is nog niet bekend. Ook zijn stukken vuur- en natuursteen gevonden. Eén stuk vuursteen is mogelijk zelfs een restant van een kleine bijl. 

De vindplaats dateert uit de steentijd, ruim 3000 jaar voor Christus. De sporen die tot nu toe zijn gevonden, zoals paalkuilen van boerderijen en bijgebouwen, wijzen op de aanwezigheid van een nederzetting. Aardewerk is nog niet gevonden in Tricht, maar verdere vondsten worden  niet uitgesloten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland