Volledig scherm
Vuurwerk © Ochtend Show to go

Vuurwerkverbod bij rieten kap is niet te handhaven in West Betuwe

GELDERMALSEN - Er komt geen expliciet vuurwerkverbod nabij woningen met een rieten kap in de algemene plaatselijke verordening (apv) van de gemeente West Betuwe. Dit is niet te handhaven, oordeelt het college na advies te hebben ingewonnen bij de politie en brandweer.

Een inwoner had de gemeente om zo'n expliciet verbod in de apv verzocht. Maar zowel politie als brandweer hebben dit afgeraden, omdat het niet te handhaven valt. Ze hebben ervaren dat zo'n verbod kan werken als er specifieke gebieden worden aangewezen, zoals bijvoorbeeld rond zorgcentra. Rond verspreid liggende individuele woningen is dat niet te doen. De politie heeft daar geen capaciteit voor en geeft er geen prioriteit aan. 

Gevaren

Wel zal de gemeente de bevolking via haar informatiepagina’s in weekblad West-Betuwe en website wijzen op de gevaren van vuurwerk afsteken, vooral in de omgeving van woningen met rieten kappen. Als er vuurwerk op zo'n dak belandt, is de kans op brand veel groter dan bij huizen met andere daken.

De voormalige gemeente Geldermalsen had zo'n verbod wel in haar apv staan. Maar politie en brandweer zien dus geen voordelen om dat verbod op te nemen in de apv van fusiegemeente West Betuwe.

Rivierenland