De basisschool in Est.
Volledig scherm
PREMIUM
De basisschool in Est. © William Hoogteyling

Wanneer is een dorp in Rivierenland nog leefbaar?

BLOGOp vakanties ben ik wel eens in de Ardèche in Frankrijk en de Spaanse Pyreneeën geweest waar spookdorpen bestaan. Vervallen huizen in verlaten dorpen, de bewoners hebben hun heil waarschijnlijk in de grote stad gezocht.

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Eric Wijnacker
Volledig scherm
Eric Wijnacker © Raphael Drent
Quote

Geen begraaf­plaats zo eenzaam als die in een verlaten dorp

Eric Wijnacker

Geen begraafplaats voelt zo verdrietig en eenzaam als die in een leeg dorp. Zo af en toe schiet dat schrikbeeld door mijn hoofd als er weer voorzieningen verdwijnen in de talrijke dorpen die Rivierenland rijk is. Want blijf je er nog wel wonen als je laatste kerk, school of winkel sluit?

We hebben wel eens geteld hoeveel dorpen, steden en buurtschappen onze vijf Rivierenlandse gemeenten tellen. We kwamen uit op zestig. En dat is een flink aantal voor de 170.000 inwoners die in al die kernen wonen. Dus gemiddeld nog geen 3.000 per kern.

Op veel plekken sluiten kerken, gaan de laatste winkels dicht (Ingen, Opijnen, Varik, Tricht en volgend jaar Ophemert) en datzelfde lot treft scholen (Asch, Buurmalsen en misschien op termijn ook Est). Geen wonder dat dorpsbewoners steeds vaker bij gemeentebesturen aankloppen met verzoeken om er eindelijk nieuwe huizen te gaan bouwen (Buurmalsen, Est).

De nieuwe fusiegemeente West-Betuwe heeft het kernenbeleid, voor haar 26 dorpen en steden, hoog in het vaandel staan. Reikhalzend wordt door inwoners uitgekeken naar de concrete inhoud. Jongeren willen graag blijven wonen in hun geboortedorp: zelfs als ze de AH-bezorgservice moeten inschakelen of hun kinderen naar een school in een buurdorp moeten brengen. Gun de dorpjes nieuwe huizen, het voorkomt dat het rivierenlandse platteland ooit op de Ardèche gaat lijken: mooi om er een weekje vakantie te vieren, maar niet om er te leven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland