Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

West Betuwe: 175 nieuwe sociale huurhuizen

GELDERMALSEN - De gemeente West Betuwe krijgt er de komende drie jaar zo'n 175 nieuwe sociale huurwoningen bij. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat er 44 bestaande sociale huurhuizen gesloopt worden.

Van de 132 woningen die het laatste jaar zijn toegewezen aan nieuwe huurders komt net iets meer dan de helft (69) uit West Betuwe. Ook Tielenaren en inwoners van Vijfheerenlanden willen graag in West Betuwe huren.

De drie woningcorporaties die actief zijn in de gemeente hebben deze week hun toekomstplannen toegelicht aan de gemeenteraad van West Betuwe. De grootste van de drie is Kleurrijk Wonen, die corporatie beheert in de gehele gemeente driekwart van de 4.410 sociale huurwoningen. De kleinere coöperaties zijn De Goede Woning Neerijnen en De Kernen.

Eerste sociale huurwoningen in De Plantage

De grootste nieuwbouwlocatie van de corporaties is De Plantage in Meteren. Daar worden vanaf volgend jaar in verschillende fases vijftig nieuwe sociale huurwoningen opgeleverd, tot dusverre staan er alleen koopwoningen in de nieuwe wijk.

De te slopen huizen staan in Tricht en Waardenburg. In Tricht worden in 2022 zestien huizen gesloopt en negentien huizen gebouwd aan de Rodenburgstraat en Laan van Craayestein. In Waardenburg worden in de dorpskern in datzelfde jaar 28 huizen gesloopt en komen er 35 voor terug. Dat is niet het enige project in Waardenburg: achter de supermarkt Coöp verrijzen tien nieuwe sociale huurwoningen.

Volgend jaar al worden in Asperen 28 nieuwe sociale huurappartementen opgeleverd in het project Buiten de Poort. Deze zijn allemaal ook per lift goed bereikbaar. In Herwijnen komen achttien sociale huurwoningen voor senioren. In Ophemert in bouwplan Slingerbos is het de bedoeling dat er in 2022 vijftien sociale huurwoningen worden gebouwd.

544 huurwoningen in Hellouw, Haaften, Tuil en Waardenburg verbouwd

Een zeer grote verbouwingsoperatie staat 544 sociale huurwoningen in Hellouw, Haaften, Tuil en Waardenburg te wachten. Die woningen worden in de komende jaren sterk verduurzaamd zodat ze veel energiezuiniger worden. Ook worden ze kwalitatief opgewaardeerd, wat wil zeggen dat er betere voorzieningen in de huizen komen.

Opvallend is overigens dat uit cijfers van de corporaties blijkt dat mensen uit Tiel en Vijfheerenlanden vaak graag in West Betuwe willen huren. Omgekeerd geldt dat huurders uit West-Betuwe vooral een voorkeur hebben voor Vijfheerenlanden, Altena en Neder-Betuwe. Ze hebben juist weinig belangstelling voor Tiel en Culemborg.

Rivierenland